Armata rusă ar putea înlocui soldații cu roboți

Armata rusă ar putea înlocui soldații cu roboți

”Omul de oțel” ar putea reprezenta viitorul armatei ruse.

Se știe de ceva timp că rușii lucrează la dezvoltarea unor tehnologii extrem de avansate pentru a-i egala din punct de vedere al capacităților militare pe americani și pe chinezi. Iar acum, aceștia au creat un robot umanoid, care ar putea să le confere un avantaj important în viitor. După cum scrie și o publicației din țara respectivă, ”dezvoltarea unui robot special militar este una dintre prioritățile construcției militare în Rusia”.

”Jeleznâi celovec” (omul de oțel, în limba română”) ar urma să înlocuiască persoanele în timpul luptelor sau în zone de urgență în care există riscul de explozie, foc sau radiații. Oricât de impresionant ar părea noul robot, acesta nu este în totalitate autonom. Încă este nevoie de aportul oamenilor pentru ca acesta să fie controlat. Însă experții militari au acum ocazia de a vedea cât de mult au progresat rușii pe plan militar în ultimii ani de zile.

”Până de curând, se aflau în urmă. Acum, au început să progreseze. În mod clar, ei investesc în acest domeniu”, a declarat Peter Singer, un expert în roboți militari pentru site-ul Vice. Acesta a specificat un lucru relativ îngrijorător și cu privire la dronele rușilor. ”Sunt la fel de bune precum cele americane? Nu. Le pot folosi la fel de bine precum dronele americane? Nu. Le conferă abilități pe care nu le aveau în urmă cu mai mulți ani de zile? Da.”, a continuat Singer.

”Omul de oțel” a fost construit de către Fundația pentru Studii Avansate, echivalentul rusesc al DARPA și, cel mai probabil, nu va apărea pe câmpurile de luptă în viitorul apropiat. Însă industria de apărare este una extrem de importantă pentru economia Rusiei. Astfel, în condițiile în care vor înregistra progrese importante în acest domeniu, rușii ar putea vinde robotul către alte țări în viitorul apropiat.

Iar având în vedere faptul că rușii încă mai susțin oameni precum Bashar Al-Assad (liderul sirian implicat, în prezent, într-un război civil în țara sa), experții militari din toată lumea se tem de un asemenea scenariu.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: