KickassTorrents, închis cu ajutorul Apple și Facebook

KickassTorrents, închis cu ajutorul Apple și Facebook

Apple și Facebook ar fi colaborat cu autoritățile pentru prinderea fondatorului KickassTorrents.

KickassTorrents a fost, până în urmă cu puțin timp, cel mai popular site de torrente din lume, alături de The Pirate Bay. Totuși, după cum scriu cei de la TorrentFreak, autoritățile federale americane au reținut cu succes toate domeniile web în spatele cărora se ascundea așa-numitul KAT. Efortul a fost unul susținut, iar operațiunea care s-a desfășurat în mai puțin de 24 de ore s-a finalizat cu arestarea lui Artem Vaulin, un ucrainean care s-a aflat în spatele KickassTorrents încă de la început.

Din câte se pare, autoritățile din Statele Unite au primit un ajutor important din partea unor companii, pentru a-l prinde pe Vaulin. Conform site-ului PC World, Apple și Facebook au oferit informații în legătură cu acesta, înainte ca el să fie arestat în Polonia. În toți acești ani, KickassTorrents ar fi reușit să devină al 69-lea cel mai vizitat site de pe internet, punând la dispoziția utilizatorilor o listă de fișiere de tip torrent folosite pentru descărcarea de filme, melodii, jocuri video sau alte materiale piratate.

Primele informații despre polonez au ieșit la iveală atunci când autoritățile au urmărit adresele IP folosit pentru găzduirea domeniilor KickassTorrents. Informațiile le-au condus către un furnizor de internet din Canada, care a oferit mai multe detalii despre operatorii site-ului.

În acest fel, americanii au aflat despre adresa de mail ”tirm@me.com”, folosită de două IP-uri pentru a efectua achiziții de pe iTunes. IP-urile respective erau folosit și pentru a accesa un profil de Facebook care promova KickassTorrents, iar, într-un final, toate acestea i-au condus pe detectivi către mai multe adrese din Ucraina.

Până în acest moment, însă, nu se știe cum au reușit să dea de Vaulin în Polonia. Statele Unite au cerut extrădarea sa, el fiind acuzat de încălcarea drepturilor de autor și spălare de bani. Site-ul închis genera sumă considerabile din publicitate, încasările ajungând chiar la 31 de milioane de dolari în doar jumătate de an. La puțin timp după arestarea lui Vaulin, o clonă KickassTorrents a apărut pe internet, alături de o petiție care cere eliberarea ucraineanului.

Citește și: