22 mart. 2016 | 09:24

AOC U2879VF – decență în rezoluție 4K [REVIEW]

ACTUALITATE
AOC U2879VF - decență în rezoluție 4K [REVIEW]

Monitoarele 4K sunt o modă în continuă creștere. După ce am testat cea mai nouă ”ușă de hambar” de la Philips, acum am avut ocazia să testăm un monitor AOC mai decent, atât în termeni de mărime cât și preț, în comparație cu monstrul olandezilor.

A avea un monitor 4K în ziua de azi este mai mult un moft decât un lucru cu adevărat practic. Oferind posibilitatea de a proiecta filme, jocuri și fotografii la rezoluții uriașe, monitoarele 4K trebuie musai să fie în medie mai mari decât un monitor clasic full HD. Nu e nimic rău în asta, dar în momentul în care calculatorul tău nu se poate ridica la așteptările oferite de un asemenea monitor, experiența ta va fi una în mare parte limitată la aceleași rezoluții 1080p de care te bucurai și înainte, dar afișate mai prost din cauza suprafeței mai mari a ecranului.

Introducere AOC U2879VF

AOC U2879VF este un monitor 4K UHD care oferă o rezoluție de 3840 x 2160 pe un ecran cu o diagonală de 28 de inci, sau 70 de centimetri și o densitate a pixelilor de 157PPI. Aparatul oferă un contrast dinamic de culoare de 80 million:1 cu o gamă de culori full RGB cu 1.07 milioane de culori suportate. Având 1ms timp de răspuns, monitorul nu va face ghosting atunci când vă jucați pe el, iar frecvența standard de 60Hz este variabilă, mulțumită tehnologiei AMD FreeSync. Mulțumită acesteia, imaginile nu se vor mai vedea sacadat atunci când performanța calculatorului nu poate rula aplicații solicitante grafic. Frecvența monitorului se va calibra automat cu framerate-ul imaginilor randate, oferind astfel o experiență vizuală mai cursivă.

Când vine vorba de conectivitate, monitorul oferă porturi VGA, HDMI 2.0 (cu MHL), DVI, DisplayPort 1.2s (cu Adaptive-Sync) și chiar un jack audio de 3.5mm. Ca orice monitor 4K respectabil U2879VF suportă modurile PIP (Picture in Picture) și Picture by Picture (PBP).

AOC U2879VF - decență în rezoluție 4K [REVIEW]

Puncte pro AOC U2879VF

Probabil cel mai mare avantaj al noului monitor de la AOC este diagonala ecranului. După ce ai stat ani întregi cu fața în același monitor full HD de 22 de inci, simți în mod clar că a venit vremea unei schimbări. Până la urmă nu mai suntem în 2011 să ne mai mulțumim cu un monitor 1080p, și cu atât mai mult atunci când vine vorba de diametrul ”clasic” al ecranului. Oferind o diagonală puțin mai mare decât cele deja întâlnite peste tot, monitorul de la AOC cu ai săi 28 de inci, se simte ca un upgrade veridic fără să ocupe prea mult spațiu pe biroul tău degeaba. Fapul că vine cu o rezoluție 4K este, momentan, mai mult un bonus decât o funcție necesară. Totuși, rezoluțiile UHD s-ar putea dovedi în timp un avantaj mai prețios decât diagonalele cu care se vând monitoarele noastre, așa că nu strică niciodată să te echipezi din timp cu așa ceva.

Conectivitatea este un alt bonus pe care l-am lăudat și la Philips Brilliance. Venind cu un număr mare de porturi video, printre care se numără VGA, HDMI, DVI, DisplayPort și MHL, e clar că la acest monitor se poate conecta atât primul tău calculator pe care l-ai dat deja bunicilor, cât și cel mai nou smartphone echipat cu cablu micro-USB.

Tot ce va trebui să faci e, totuși, să te asiguri că ai activate cele mai recente versiuni de HDMI sau DisplayPort. Altfel, mai bine ai trece pe DVI sau VGA, pentru că sigur nu-ți va place.  Frecvența va rămâne blocată pe 30Hz și chiar dacă asta nu te va deranja prea tare în jocuri, lucratul pe desktop poate fi un chin.

AOC U2879VF - decență în rezoluție 4K [REVIEW]

FreeSync de la AMD este o altă funcție care mi-a atras atenția. Dedicată perioadei de tranziție de la computerele care excelează în rezoluții 1080p la cele care pot rula satisfăcător jocuri în rezoluții 4K, funcția de FreeSync îți va permite să te joci la cele mai înalte rezoluții disponibile cu un lag al imaginilor cât mai mic posibil. Oferind o schimbare flexibilă a frecvenței între 40Hz și 60Hz, FreeSync te ajuta să percepi vizual jocurile rulate ceva mai cursiv. Chiar dacă nu-ți va transforma calculatorul într-un monstru peste noapte, acest truc te va ajuta să te bucuri de cele mai noi jocuri în format 4K, până când vei avea bani să-ți iei un calculator mai puternic.

Calitatea imaginii este, de asemenea, un mare atu al ecranului. Mulțumită timpului de răspuns de 1ms, nu vă va scăpa niciun detaliu în FPS-uri sau jocurile cu mașini, iar culorile vor avea o gamă mult mai variată de culori chiar decât monitorul celor de la Philips mulțumită ecranului 10-bit Deep Color Full RGB. În acest fel, atât jocurile cât și filmele vizualizate pe acest monitor se vor bucura de o gamă mult mai largă de culori decât puteau oferi monitoarele obișnuite limitate la rezoluții full HD.

Puncte contra AOC U2879VF

Lipsa unui suport VESA pe spate poate dezamăgi pe cei care căutau un monitor de pus pe perete. În afară de a înclina monitorul în față și în spate, nu prea mai există un alt fel de a repoziționa monitorul pe masă.

AOC U2879VF - decență în rezoluție 4K [REVIEW]

Scalarea rezoluțiilor este inutilă la o asemenea diagonală, și nu este satisfăcătoare. Cum o diagonală de 28 de inci nu este chiar atât de mare, nu văd sensul scalării imginilor de vreme ce îți face icoanele extrem de mici, mai mici chiar decât ar fi pe un monitor de 22 de inci și pe o rezoluție full HD. E adevărat că rezoluțiile mari provoacă micșorarea icoanelor, însă scalarea ar trebui să prevină aceasta. Pe lângă toate acestea, Windows 10 (sistemul pe care am testat monitorul) încă are probleme cu rezoluțiile 4K, oferind foarte puține opțiuni de a face mai lizibile icoanele atunci când rezoluția depășește standardul full HD.

La fel ca și în cazul oricărui monitor UHD, rezoluția 4K este încă un moft, mai ales pentru buzunarul românului. Deși sunt destule filme, în special pe Internet, în format 4K, nu sunt din păcate destule să justifice cheltuirea de bani pe un asemenea aparat acum. Dacă aveți bugetul necesar să investiți în dispozitive ”future-proof” (care pot rezista testului timpului), sau dacă faceți editări video și foto în mod regulat, atunci în mod clar monitoare cu asemenea rezoluții sunt recomandabile, altfel, încă nu.

AOC U2879VF - decență în rezoluție 4K

 

Concluzie

AOC este probabil un monitor decent. Chiar dacă nu dorește să impresioneze pe nimeni, rezoluția 4K poate fi acum o pacoste ca mai târziu să devină o binecuvântare. În mod clar, marii producători de elctronice precum Samsung, BenQ, Philips și AOC s-au grăbit cu ofertele ce includ monitoare 4K, într-un moment în care PC-urile consumatorilor pur și simplu nu pot susține asemenea rezoluții în mod constant. Însă, dacă pentru unii dintre voi, tehnologia viitorului trebuie să fie ”gustată” cât mai devreme, atunci noul AOC este fără îndoială o investiție bună. Până la urmă, indiferent de părerea mea, investiția într-un astfel de monitor o să vă priască.