13 mai 2016 | 16:40

Americanii au creat cel mai performant braț robotic din lume

ȘTIINȚĂ
Americanii au creat cel mai performant braț robotic din lume

DARPA a creat un braț robotic care pare inspirat de filmele SF.

Johnny Matheny, un cetățean american din statul Florida, și-a pierdut partea inferioară a brațului stâng în urmă cu 8 ani de zile din cauza cancerului. Acesta nu a renunțat, însă, să spere și la un moment dat a început să colaboreze cu diverși cercetători pentru a ajuta la crearea unui braț robotic extrem de performant. Astfel, la un moment dat, lui Matheny i-a fost atașat un implant pe os, prin intermediul unei intervenții chirurgicale speciale.

[related]

Asta i-a conferit mai mult mobilitatea, însă nu este nici de departe cel mai important aspect al proiectului în care este implicat. DARPA a creat pentru american un braț special, care poate primi comenzi de la creier. Iar pentru a facilita utilizarea acestuia, Methany a fost supus unei alte intervenții chirurgicale speciale, prin intermediul căreia sunt plantați nervi în brațul amputat.

După cum scrie și site-ul Gizmodo, brațul robotic are o putere suficient de mare încât să strivească oasele umane. Este fabricat din fibră de carbon, iar din punct de vedere al dexterității, se pare că este mult mai rapid decât protezele obișnuite. Dispozitivul respectiv este construit pentru o ”integrare neurală completă”, ceea ce înseamnă că ar putea chiar să transmită semnale către creier. Desigur, pentru un asemenea lucru, ar fi nevoie de o altă serie de implanturi.

Pentru a mișca proteza, Matheny poartă o bandă Myo, care este capabilă de a capta semnalele electrice din mușchi. Aceste semnale sunt transmise mai departe prin intermediul unei conexiuni de tip Bluetooth către un calculator situat în interiorul acelui braț robotic. Acesta, la rândul său, acționează o serie de motoare și astfel sunt efectuate diverse mișcări.

În viitor, cercetătorii vor să îmbunătățească proteza prin eliminarea acelei benzi Myo și înlocuirea ei cu senzori speciali. Banda trebuie calibrată în fiecare zi și nu permite decât efectuarea unor mișcări secvențiale. Senzorii, de cealaltă parte, ar permite efectuarea mai multor mișcări în același timp.