AMD promite procesoare grafice puternice și economice cu noua arhitectură Polaris

AMD promite procesoare grafice puternice și economice cu noua arhitectură Polaris

Anul 2016 este un an de cotitură pentru cei doi mari producători de plăci grafice, Nvidia și AMD, iar dacă cel din urmă a oferit în vara trecută placa grafică revoluționară Radeon R9 Fury X, Nvidia a fost compania care a terminat anul 2015 cu cel mai bune vânzări dintre cele două companii. De data aceasta AMD dorește să câștige cursa plăcilor grafice definitv, anunțând noua arhitectură Polaris pentru plăcile grafice ale anului 2016.

AMD a oferit clienților o scurtă incursiune în viitor prin prezentarea viitoarei arhitecturi Polaris ce va fi disponibilă pe GPU-urile companiei din anul 2016, subliniind o serie de îmbunătățiri ce includ suport HDR pentru monitoare, și performanță per watt îmbunătățită. AMD va livra procesoare grafice cu arhitectură Polaris începând cu a doua jumătate a anului 2016.

Procesoarele GPU cu arhitectură AMD Polaris 14nm FinFET asigură un salt semnificativ de eficiență energetică de la generația precedentă. Procesoarele grafice cu arhitectură Polaris sunt create pentru a livra imagini fluente in jocuri, VR și aplicații multimedia ce rulează pe PC-uri cu dimensiuni foarte reduse.

“Noua arhitectură Polaris demonstrează o un progres semnificativ de performanță, eficiență energetică și funcționalități,” a spus Lisa Su, presedinte și CEO, AMD. “2016 va fi un an foarte captivant pentru fanii Radeon™, ce incepe cu arhitectura Polaris, Radeon Software Crimson Edition și o serie de alte inovații pregatite de divizia noastră Radeon Technologies Group.”

Arhitectura Polaris este cea de a 4-a generatie AMD Graphics Core Next (GCN), un nou motor de afișare cu suport HDMI® 2.0a și DisplayPort 1.3, și funcții multimedia de ultimă generație ce includ codare și decodare 4K h.265.

Merită de menționat că arhitectura FinFET este una din cele mai avansate metode de a pune cap la cap un număr cât mai mare de tranzistori pe o suprafață de siliciu din ce în ce mai mică. De asemenea merită menționat faptul că noua arhitectură promite o encodare a materialelor 4K cu un framerate de 60 de cadre pe secundă, lucru cel puțin impresionant.

Deși AMD nu a menționat ce plăci grafice vor veni cu această nouă arhtectură, compania a demonstrat niște secvențe din Star Wars Battlefront unde Polaris a oferit un consum mult îmbunătățit de energie comparat cu, probabil, o placă de la Nvidia. Deși nu se dau nume, e posibil ca primele plăci grafice care vor veni cu arhitectura Polaris vor fi dedicate tabletelor și laptop-urilor de gaming tocmai din cauza consumului redus de curent.

De asemenea, AMD nu menționează dacă noul cip care va susține arhitectura Polaris va beneficia de asemenea de memoriile HBM care și-au făcut debutul pe Fiji în această vară, însă șansele ca aceasta să se întâmple sunt foarte mari. Să sperăm că în acest fel AMD va putea concura cu Nvidia la capitolul consum de curent și căldură emanată, excese care au pus tot timpul compania americană în dezavantaj față de competiție.

Citește și:
Etichete: