Alba Iulia ar putea deveni primul oraș inteligent din România

Alba Iulia ar putea deveni primul oraș inteligent din România

Orașul Alba Iulia ar putea deveni primul oraș inteligent din România, ca urmare a derulării unui proiect-pilot care ar urma să se finalizeze până în anul 2018, potrivit ministrului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan.

„Toate lucrurile pe care le-am făcut sunt publicate pe site. Dacă nu este clar, întrebați-ne! În ceea ce privește conceptul de smart city, am început un proces în minister de construire a unui concept de colectare a bunelor practici și deschiderea unor canale de comunicare, astfel încât să facem un gen de ‘guidelines’, cât mai bine structurate, legat și cu cadrul legal. În același timp, aș vrea să lansez azi, aici, o provocare: să construim primul oraș inteligent din România până în 2018. Acest oraș să fie Alba Iulia. De ce Alba Iulia? În afara faptului că vorbim despre 100 de ani de la Unire, aș vrea să vă spun că Alba Iulia este singurul oraș din România care au avut o strategie pe termen lung de dezvoltare și s-a și ținut de ea. Este un oraș care a fost declarat de mai multe instituții internaționale un oraș bine administrat, a început să facă pași importanți”, a afirmat ministrul Comunicațiilor, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului, este important ca întreaga industrie telecom din România să participe la acest program-pilot, care este preconizat să demareze în luna septembrie a acestui an. „Un concept de oraș inteligent construit cu experți din mediul privat. În septembrie, haideți să lansăm acest proiect, în care toată industria să participe la acest centenar. De altfel, pot să vă spun că actori din telecom și-au asumat să facă acest program-pilot al unui oraș mic din România, până în 2018”, a explicat Bostan.

Termenul de smart city este utilizat pentru a desemna orașele care apelează intensiv la tehnologiile noi, dedicate îmbunătățirii serviciilor publice, creșterii nivelului de confort al cetățenilor din localitățile urbane și rurale, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează, miercuri, în dezbatere publică, în cadrul expo-conferinței Ziua Comunicațiilor 2016, Proiectul de strategie de reglementare a comunicațiilor electronice din România, pe termen mediu.

Ziua Internațională a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale se sărbătorește în fiecare an, pe data de 17 mai, iar tema din 2016 este ”Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ITC)”.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: