09 oct. 2016 | 13:44

„Al doilea Pământ” ar putea găzdui viață extraterestră

ACTUALITATE

Anul acesta, în august, a fost descoperită încă o planetă asemănătoare Pământului, care a fost botezată Proxima b.

Planeta se află la doar patru ani lumină de Terra și orbitează cunoscuta stea Proxima Centauri, aflându-se în zona considerată de unii ”locuibilă”. Asta în ciuda faptului că distanța dintre Proxima b și steaua ei este de douăzeci de dori mai mică decât cea dintre Pământ și Soare. Astfel, planeta poate efectua o rotație completă pe orbita din jurul Proxima Centauri în doar 11,2 zile.

O echipă de oameni de știință de la CNRS (Marseille Astrophysics Laboratory) crede că Proxima b ar putea găzdui viață, datorită faptului că are apă pe toată suprafața. Studiul a fost publicat în Astrophysical Journal Letters, iar cercetătorii explică faptul că planeta ar putea fi acoperită de un ocean cu o adâncime de 200 de kilometri.

În mod normal, din cauza distanței mici dintre planetă și steaua pe care o orbiteză, căldura ar fi o problemă, dar în acest caz, nu avem de-a face cu o stea la fel de puternică precum Soarele, astfel că temperaturile de pe Proxima b ar trebui să fie asemănătoare celor de pe Pământ. Din păcate, pericolul radiațiilor rămâne, dar Bastien Brugger, principalul autor, e optimist. Acesta a declarat pentru The Independent că Proxima b e una dintre cele mai remarcabile candidate pentru susținerea vieții.

În plus, un alt aspect interesant e distanța mică față de Pământ. Până în acest moment, Proxima b e cea mai apropiată planetă de sistemul nostru solar, iar posibilitatea de a susține forme de viață extraterestre nu are cum să nu entuziasmeze comunitatea științifică.

O altă planetă asemănătoare Pământului ar fi Kepler-62f, care s-ar afla în constelația Lira și ar putea dispune de un ocean vast, îndeplinind condițiile necesare pentru a susține viața. Spre deosebire de Proxima b, Kepler-62f este situată la nu mai puțin de 1.200 de ani lumină de Terra.