24 aug. 2016 | 15:32

Airlander 10 s-a prăbușit: a dat cu ”fundul” de pământ

ACTUALITATE
Airlander 10 s-a prăbușit: a dat cu ”fundul” de pământ

Airlander 10, cel mai mare aparat de zbor din lume, cunoscut și sub numele de ”fundul zburător” s-a prăbușit în timpul celui de-al doilea zbor de test. 

Airlander 10, un dirijabil enorm a cărui formă amintește tuturor de un posterior, este încercarea celor de la Hybrid Air Vehicles de a readuce zeppelinele în actualitate. Ei spun că e mult mai sigur decât aparatele de zbor din trecut, dar se pare că ar mai fi ceva de lucru la el. Nu de alta, dar ”fundul zburător” tocmai a fost dat de pământ în timpul unui zbor de probă.

Dirijabilul Airlander 10 are 92 de metri lungime și poate zbura cinci zile fără să aterizeze. „Putem transporta pe distanțe de trei ori mai mari decât un elicopter și putem transporta mult mai mulți oameni, mai exact 50 în loc de 16, totul la o treime de preț”, au explicat cei de la HAV.

Nava s-a prăbușit în această dimineață, dar compania a anunțat că echipajul de la bord nu a fost rănit. Nu se știe, totuși, dacă aparatul a fost avariat.

Airlander 10 pare să fi avut probleme când încerca să aterizeze, izbindu-se de un stâlp înainte de a ajunge în siguranță la sol. Compania spune că încă culege date privind incidentul.

”Un cablu care atârna din avion s-a lovit de stâlpul de telegraf. Apoi, când încerca să aterizeze, părea să se îndrepte prea tare cu botul spre sol, după care a aterizat cu cabina în față, cabină care s-a zdrobit”, a declarat un martor. Rămâne de văzut care va fi răspunsul oficial al companiei, având în vedere că se încearcă vânzarea Airlander 10 pentru suma de 25 de milioane de lire.

Dirijabilul sau zeppelinul, de fapt un balon clasic cu aer cald, dar mult mai sigur şi mai manevrabil, a fost folosit în scopuri militare şi la transportul de persoane sau mărfuri timp de aproape patru decenii începând din anii 1900. A fost, însă, detronat definitiv de apariţia avionului şi de o serie de accidente care au culminat în 1937 cu catastrofa celebrului LZ-129 Hindenburg, cel mai mare strato-cruiser construit vreodată. Totuși, acest dispozitiv a scris o pagină de istorie în aviație și a fost creat de Ferdinand von Zeppelin.

Airlander 10 este bazat pe materialul minune numit grafen și a zburat pentru prima dată săptămâna trecută.