Află cum e să fii dislexic cu acest experiment online

Află cum e să fii dislexic cu acest experiment online

Dislexia este o afecțiune foarte serioasă ce se manifestă prin inabilitatea de a citi cantități semnificative de text, iar acum puteți vedea și voi cum e să fii dislexic.

Una dintre afecțiunile ce nu pot fi concepute de oamenii sănătoșii este dislexia, deoarece bolnavii au dificultăți în a exprima prin ce trec într-un mod concludent. Din acest motiv, timp de foarte mulți ani, boala a fost considerată un mit.

Din fericire, un programator a reușit să scrie o bucată de cod în JavaScript ce poate transforma orice conținut text dintr-o pagină web. Rezultatul final al acelui script este foarte similar cu ceea ce experimentează persoanele afectate de dislexie. Practic, puteți vedea la prima mână cum este să fii dislexic, ajutându-vă astfel să empatizați mult mai bine cu persoanele care afirmă că pur și simplu nu pot citi o carte, fără să aibă vreo legătură cu lenea.

Poziția literelor se schimbă într-un mod aleatoriu, obligându-vă să vă concentrați destul de tare pe fiecare cuvânt în parte, dacă vreți să înțelegeți sensul unei propoziții. Astfel, devine imposibilă ideea de a citi printre rânduri, o abilitate care s-ar putea să vă vină natural după ce ați ajuns la o anumită vârsă și ați petrecut o perioadă semnificativă de timp cu ochii în cărți.

Codul sursă pentru acest experiment JavaScript este disponibil online și poate fi implementat cu ușurință de oricine își dorește acest lucru. Vă puteți juca cu el atât în propriile website-uri, cât și în diverse aplicații mobile ce suportă JavaScript. Pentru a experimenta acum despre ce este vorba în propoziție, puteți accesa această adresă.

În altă ordine de idei, merită să aveți în vedere că există foarte multe forme de dislexie, iar un număr semnificativ de afecțiuni ce influențează abilitatea de a citi au introduse sub aceeași umbrelă. Ca urmare, acest experiment web nu reproduce experiența trăită de toți cei afectați de problemă, ci doar unii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: