Cum să faci aer condiționat în casă fără folosirea electricității

Dacă în corporație sau acasă ești obișnuit ca aerul condiționat să fie la un click distanță, în Bangladesh situația e radical diferită. Tocmai de aceea această invenție e impresionantă.

În Bangladesh, peste 70% din populaţie trăieşte în locuinţe provizorii din cauza pericolului constant de inundaţie. Totodată, acest pericol face ca cea mai mare parte a acestor case improvizate să nu fie conectate la electricitate, astfel că pe timpul verii, când temperaturile ating valori aproape insuportabile, şansele de a supraviețui fără aer condiționat scad considerabil.

În acest context apare proiectul „Eco-Cooler“, pornit de două companii locale prin care încearcă să le ofere locuitorilor o soluție simplă, care nu consumă electricitate, și în care nu trebuie să investească sume mari de bani. Conceptul dezvoltat de agenția de publicitate Grey Dhaka şi compania Grameen Intel Social Business Ltd. presupune utilizarea unor sticle de plastic, cu ajutorul cărora nivelul de temperatură din interiorul caselor poate fi redus. Ar putea fi redusă temperatura cu până la 5 grade Celsius.

Sistemul este utilizat deja în peste 25.000 de locuinţe din zonele Nilphamari, Daulatdia, Paturia, Modonhati şi Khaleya. Revenind la aparatul de aer condiționat, acesta este realizat prin tăierea sticlelor de plastic şi montarea lor pe un panou. Acesta poate fi apoi fixat în cadrul unui geam. Orice adiere de vânt va face ca aerul care ajunge în interior să se simtă mai rece.

Acest dispozitiv se dublează astfel și drept soluție de reciclare a sticlelor vechi de plastic. După o serie de teste, proiectul Eco-Cooler a fost publicat pe internet pentru ca oricine să știe cum își poate construi așa ceva.

Citește și:
Sursa: IFLScience