Acestea sunt toate site-urile din Coreea de Nord: 28 de pagini desprinse dintr-o altă epocă

Poate spre surprinderea unora, Coreea de Nord are internet. Ceea ce e cu adevărat surprinzător și o noutate e că nord-coreenii au doar 28 de site-uri.

În dimineața de 19 septembrie, unul dintre nameserver-ele nord-coreene a fost configurat de administrator în mod greșit, transferurile zonale la nivel global fiind permise astfel de DNS. Asta înseamnă că oricine încearcă să facă un transfer zonal de tip AXFR către nameserver-ul ns2.kptc.kp, primește informații despre datele de nivel 1 ale DNS-ului nord-coreean.

TL;DR Project a detectat aceste schimbări în DNS-ul nord-coreean și a făcut publice informațiile despre acesta. Ca urmare a descoperirii, acum știm că sunt cel puțin 28 de site-uri pe care Coreea de Nord le are în funcțiune. Site-urile sunt și de propagandă, dar și site-uri normale, echivalente a ceea ce folosim și noi în mod regulat.

Dacă doriți să citiți propagandă comunistă din Coreea de Nord, puteți face click aici. De asemenea, un alt site ne ține la curent cu activitățile pe care liderul suprem, Kim Jong-un, le întreprinde. Coreea de Nord are și ebook-uri, utile pentru diverse activități, cei interesați de legile privind creșterea copiilor în statul izolat putând descărca o astfel de carte pentru a se informa ”ce spune legea”. PDF-ul este disponibil și aici.

Lista completă a site-urilor nord-coreene este aceasta. La momentul scrierii articolului, 18 site-uri erau funcționale, dar situația se poate schimba oricând, în funcție de deciziile de a restricționa sau nu accesul la DNS.

airkoryo.com.kp.
cooks.org.kp.
friend.com.kp.
gnu.rep.kp.
kass.org.kp.
kcna.kp.
kiyctc.com.kp.
knic.com.kp.
koredufund.org.kp.
korelcfund.org.kp.
korfilm.com.kp.
ma.gov.kp.
masikryong.com.kp.
naenara.com.kp.
nta.gov.kp.
portal.net.kp.
rcc.net.kp.
rep.kp.
rodong.rep.kp.
ryongnamsan.edu.kp.
sdprk.org.kp.
silibank.net.kp.
star-co.net.kp.
star-di.net.kp.
star.co.kp.
star.edu.kp.
star.net.kp.
vok.rep.kp.

Pentru că situația site-urilor este destul de volatilă, avem și screenshot-uri ale site-urilor funcționale. Unele dintre site-uri au suport pentru limba engleză, dar altele au paginile doar în limba nord-coreeană. Cu toate acestea, multe site-uri au un conținut intuitiv.