22 sept. 2016 | 19:17

Acestea sunt procesoarele MediaTek care ar putea să cucerească piața

ACTUALITATE
Acestea sunt procesoarele MediaTek care ar putea să cucerească piața

Până la finalul anului, cei de la MediaTek vor să lanseze două noi procesoare capabile de performanțe remarcabile.

Când vine vorba de fabricarea de procesoare, piața a devenit una extrem de competitivă în ultimii ani. În urmă cu ceva vreme, Qualcomm era un lider categoric, furnizând chip-uri pentru majoritatea companiilor producătoare de dispozitive Android. La acea vreme, doar companii precum Samsung sau Huawei aveau capacitatea de a-și produce propriile procesoare, însă, în timp, au apărut noi arhitecturi și noi modele comparabile cu procesoarele Snapdragon în termeni de performanță, iar unul dintre cele mai interesant este Apple A10.

În prezent, mulți spun că Apple A10 Fusion este în mod clar cel mai bun procesor de pe piață, el oferind performanțe cu 40% mai bune decât generația anterioară. Grație acestuia, un iPhone 7 ar fi reușit să înregistreze rezultate mai bune în single thread decât un Mac Pro (dispozitiv dotat cu un procesor cu 12 nuclee). În ciuda acestor lucruri, taiwanezii de la MediaTek vor să concureze cu dispozitivele Apple și speră să cucerească piața cu ajutorul a două noi modele.

După cum scrie și publicația Phonearena, MediaTek ar fi încheiat deja un parteneriat cu TSMC, astfel că aceasta din urmă ar trebui să construiască procesoarele folosind tehnologia pe 10 nanometri. Chip-urile, numite Helio X30 și Helio X35, ar trebui să intre în faza de producție la finalul anului acesta, sau, cel târziu, la începutul lui 2017.

Helio X30 ar trebui să fie modelul mai performant, fiind dotat cu zece nuclee. Dintre acestea, cele mai puternice vor fi două nuclee Cortex-A73, tactate la 2,8GHz. Alte patru nuclee Cortex-A53 vor fi tactate la 2,2GHz, iar alte patru nuclee Cortex-A35 vor avea o frecvență de 2GHz. După cum era de așteptat, procesorul va suporta până la 8GB RAM și ar fi capabil să facă față aplicațiilor de realitate virtuală.

Chiar dacă nu depășesc performanțe realizate de Apple, cei de la MediaTek vor fi concurenți serioși pentru Qualcomm și Samsung în perioada următoare.