Acesta este sistemul de operare care va fi folosit de guvernul rus

Acesta este sistemul de operare care va fi folosit de guvernul rus

Autoritățile din Rusia au ales de curând un sistem de operare, care urmează a fi folosit de către departamentele guvernamentale.

Din foarte multe puncte de vedere, Sailfish OS se asemănă cu MeeGo OS. Este construit pe aceeași fundație ca acesta din urmă și are la bază aceeași echipă de angajați Nokia, care au plecat de la compania finlandeză pentru a-ți crea propria firmă în aceeași ţară. Rulează din start aplicații Android, iar majoritatea interacțiunii cu dispozitivele care îl rulează, precum Jolla, se face prin combinații de gesturi.

Sailfish OS se pare că a reușit să atragă și atenția autorităților de la Kremlin, care au acceptat ca sistemul de operare să fie folosit de către guvernul țării. Asta înseamnă că Sailfish va fi folosit în cadrul tuturor acțiunilor oficiale rusești. După cum scriu cei de la Engadget, creatorii Sailfish au dat de înțeles că vor să stabilească înțelegeri similare cu liderii din Africa de Sud, China și din alte țări din grupul BRICS.

După părerea unora, mișcarea aceasta era una așteptată, având în vedere diversele conflicte care au apărut în ultima perioadă între țările din vest și cele aflate în curs de dezvoltare. Rușii și chinezii, de exemplu, sunt de părere că Occidentul are o influență mult prea mare în sectorul tech, motiv pentru care au încercat să apeleze din ce în ce mai des la software propriu sau open-source, în defavoare soluțiilor oferite de companii precum Microsoft, Google, sau Apple.

În acest fel, vor să încurajeze companiile locale și să reducă influența celor din vest și posibilitatea de a fi spionați de organizații precum CIA sau NSA. Conform informațiilor, bazele înțelegerii recente dintre finlandezi și ruși au fost puse în urmă cu mai multă vreme. Sailfish ar fi fost licențiat deja de către o companie numită Open Mobile Platform, care dorește să creeze o comunitate de dezvoltatori în Rusia, pentru a îmbunătăți securitatea sistemului de operare respectiv.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: