Acesta este primul robot care poate manevra obiecte fragile

Acesta este primul robot care poate manevra obiecte fragile

Roboții sunt destul de simpli. Se mișcă rapid, lovesc cu forță, pot fi extrem de preciși, dar mereu o să spargă un ou dacă încearcă să-l ridice. Ei bine, se pare că robotica a rezolvat și această problemă.

Roboții și obiectele fragile nu sunt cei mai buni prieteni. Aceștia pot tăia și mânui obiectele rezistente cu precizie și viteză, însă sensibilitatea, mai ales la atingere, nu este chiar punctul lor forte. Ei bine, cercetătorii elvețieni de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne au depășit această problemă cu ajutorul unor electrozi speciali, încărcați cu energie electrostatică. Mulțumită unor voltaje mici, electrozii se vor ”încorda” și vor prinde obiectele sensibilie cu destulă delicatețe fără să le spargă.

Mai mult, electrozii care acționează pe post de degete pot ridica obiecte de 80 de ori greutatea lor. În plus, aparatul nu trebuie să cunoască în detaliu obiectul pentru a-l putea manevra. Tot ce trebuie să facă un operator al unui astfel de robot e să apropie degetele electrostatice de obiectul vizat iar aparatul va prinde prinde imediat lucrul în cauza. De asemenea, forma degetelor este una destul de flexibilă, însemnând că orice obiect poate fi ridicat, chiar dacă nu are o formă precisă.

Inginerii elvețieni speră, astfel, că noul robot va putea fi folosit în toate locațiile unde ar putea fi nevoie de mâini robotice fine, locuri precum restaurante, supermarketuri sau chiar și în mâinile prostetice.

Citește și: