Nu trebuie să te îngrijorezi în legătură cu faptul că nu ai cine știe ce abilități artistice. Dacă visul tău era să faci graffiti, s-ar putea îndeplini în curând. Desigur, cu condiția ca oamenilor de știință să le iasă proiectul despre care vom vorbi în continuare.

Cercetătorii de la Dartmouth College și Columbia University din SUA, împreună cu cei de la ETH Zurich și Disney Research Zurich au dezvoltat un sistem care folosește vopseaua banală, folosită și în graffiti-urile obișnuite, dar într-un mod diferit. Practic, aceștia au creat un spray robotic care poate genera murale imense, bazându-se pe imagini prestabilite. Sistemul folosește un computer, două camere web și coduri QR, și îți poate arăta automat când e pregătit să reproducă imaginea pe care ai ales-o. Apoi, ar trebui să pulverizezi sprayul deasupra zonei pe care o vrei acoperită, și magia e gata.

Dispozitivul e ușor de folosit, aparent, și poți vedea exact ce știe să facă în clipul de mai sus. Comenzile sunt transmise printr-un radio conectat la un motor servo, care operează pulverizatorul. De asemenea, algoritmul funcționează în timp real și determină cantitatea optimă de vopsea de fiecare culoare pe care trebuie să o folosești pentru a reproduce imaginea. Momentan, metoda funcționează doar pe suprafețe perfect plate, dar ar putea fi adaptată, în timp.

Oamenii de știință au vrut să arate că, prin combinarea graficelor de pe computer și tehnicilor vizionare, pot aduce un tip de asistență care nu a fost adus până acum. Cea mai interesantă parte e că se menține aspectul de desen făcut cu spray și că, până la urmă, le permite și celor care nu au niciun fel de veleități artistice să creeze desene demne de profesioniști. Nu știm când sau dacă va fi disponibil pentru comercializare.