Acest proiect interactiv îți arată cum s-a schimbat România în timp

Acest proiect interactiv îți arată cum s-a schimbat România în timp

Pentru că fiecare dată când găsim un proiect simpatic, îl împărtășim cu voi, la fel procedăm și în cazul theNow.

Proiectul theNow este un instrument interactiv creat de arhitectul Costin Gheorghe, care permite utilizatorului să observe felul în care s-au schimbat clădiri şi locuri semnificative din România, pe baza unor imagini realizate din acelaşi unghi, la zeci de ani distanţă. Diferenţele pot fi remarcate mult mai uşor decât în cazul clasic al alăturării de fotografii, tocmai pentru că  imaginile sunt suprapuse, iar vizualizarea lor e controlată de utilizator.

Proiectul fost realizat  în 2014, iar denumirea fiind un joc de cuvinte între then & now, care rezumă ingenios ideea instrumentului creat de Costin Gheorghe: aceleaşi locuri, atunci şi acum, comparate într-un mod interactiv. Dezvoltatorul său alege diverse fotografii vechi din România, apoi le reface din acelaşi unghi. Suprapunerea, prezentată ca un gif mai spectaculos, permite observaţii precise asupra modului în care fiecare zonă suprinsă în imagini s-a schimbat odată cu trecerea timpului.

Există mai multe metode interactive, după cum urmează: glisarea – comparaţia poate fi mai sugestivă atunci când sunt vizibile jumătăţi alăturate ale celor două „lumi” ; metoda mai este utilă pentru remarcarea modificărilor fine, a detaliilor, transparența, potrivită pentru expunerea prezentului ca surpriză, în cazul în care întreaga imagine de epocă sau o foarte mare parte din aceasta s-a modificat radical, metoda reglabilă, care presupune afişarea suprapusă a celor două „lumi”și permite utilizatorului să decidă ce epocă să fie mai vizibilă şi în ce măsură și nu în ultimul rând, reglarea automată, pentru o vizualizare mai rapidă (utilă în cazul seriilor de comparaţii) și care face o trecere totală, lină, între trecut şi prezent.

Pentru aniversarea de doi ani a proiectului, Costin Gheorghe a realizat o pagină interactivă cu cartierele-dormitor ale Bucureștiului. Astfel, sunt comparate variantele din 1966 ale cartierelor cunoscute (Drumul Taberei, Berceni, Titan sau  Pantelimon) cu modul în care se prezintă în zilele noastre. Accesează aici site-ul theNOW.

Etichete: