26 dec. 2016 | 12:48

Acest oraș are primul drum solar din lume

ACTUALITATE
Acest oraș are primul drum solar din lume

Primul drum solar din lume a fost instalat în Franța, reușind să atragă atât laude, cât și critici din partea celor ce au studiat proiectul.

Acest drum solar este cunoscut ca Wattway și a fost instalat pe drumul RD5 din Normandia. Înainte de instalare, panourile solare au fost testate în patru parcări din Franța. Alegerea acestei regiuni pentru instalarea drumului este ușor ciudată, având în vedere că Normandia nu este o regiune cunoscută pentru zilele însorite. Aici, soarele strălucește cu putere doar 44 de zile pe an, în comparație cu 170 de zile asemănătoare, în Marsilia.

Segolene Royal, ministru al Ecologiei din Franța, a declarat la inaugurarea acestui drum solar că și-ar dori ca acest sistem să fie instalat pe cât mai multe porțiuni de autostradă din Franța. Cu toate că în hexagon există mai bine de 1 milion de kilometri de drumuri, panourile amplasate pe suprafețe plane nu sunt la fel de eficiente precum cele instalate pe suprafețe înclinate, cum ar fi acoperișurile, arată engadget.com.

Criticii sunt de părere că aceasta nu este o metodă potrivită de a cheltui banii publici, având în vedere că proiectul a costat 5 milioane de euro. Marc Jedliczka, vice-președinte al Rețelei pentru Tranziție Energetică, este de părere că ”fără îndoială, avem de-a face cu un progres tehnologic, dar în ceea ce privește dezvoltarea rețelelor de energie regenerabilă, avem alte priorități decât un gadget despre care suntem mai siguri că este scump decât că funcționează.”

Colas, compania producătoare a acestui drum solar, spune că panourile au fost acoperite cu o rășină specială, ce conține straturi subțiri de silicon, astfel încât sunt suficient de rezistente pentru a susține orice fel de trafic, inclusiv camioane și TIR-uri. Compania spune că dorește să reducă pe cât posibil costurile de producție, având în vedere că are aproximativ de 100 de proiecte pentru astfel de drumuri, dintre care jumătate în afara Franței.