Acest impact spectaculos s-a produs tocmai pe planeta Jupiter

Acest impact spectaculos s-a produs tocmai pe planeta Jupiter

Majoritatea planetelor din sistemul nostru solar suferă coliziuni cu obiecte spațiale de diferite mărimi. Deși majoritatea au potențialul de a fi spectaculoase, astronomii nu au ocazia să le observe pe toate. De data aceasta, recentul impact de pe Jupiter nu a scăpat neobservat.

Mulțumită proliferării de tehnologie avansată și accesibilă dedicată observării spațiului, din ce în ce mai mulți astronomi amatori au ocazia să observe fenomene spațiale ieșite din comun. Ultimul dintre acestea a constat în surprinderea pe camera de filmat a unui asteroid ce se lovește de planeta Jupiter.

Observat din Austria și Irlanda, fenomenul cosmic a fost surprins în ziua de 17 martie concomitent în ambele țări. Coliziunea asteroidului cu gigantul de gaz a durat o fracțiune de secundă, dar cercetătorii spun că acesta a fost de o intensitate enormă. Deși se speculează că diametrul asteroidului a fost unul modest, viteza uriașă cu care acesta s-a lovit d Jupiter a făcut ca impactul să poată fi observat până și de pe Pământ. Cum forța gravitațională a planetei Jupiter este mult mai mare decât cea a Pământului, se estimează că obiectul a lovit gigantul de gaz cu o viteză de cinci ori mai mare decât ar fi lovit Pământul.

Primul observator care a surprins impactul a fost cel din Austria. După ce inițial s-a considerat că este doar o anomalie video, confirmarea venită de la un alt observator din Irlanda a făcut ca fenomenul să fie unul credibil.

Mulțumită aparatelor accesibile de observare spațială, a numărului mare de pasionați de astronomie și evident a Internetului, observarea spațiului va deveni de acum înainte mult mai precisă, permițând oamenilor să observe fenomene ieșite din comun cu o mult mai mare frecvență.

Citește și: