Aceasta este o pălărie ”busolă” care te ghidează acustic către destinație

Aceasta este o pălărie ”busolă” care te ghidează acustic către destinație

Dacă te-ai săturat să tot scoți telefonul pentru a primi indicații către destinația unde trebuie să ajungi, ce ai zice de un sistem de orientare acustică implementat în căciulă sau în pălăria de pe cap?

Niște studenți de la Universitatea Cornell au dezvoltat o pălărie pe bază de GPS care se bazează exclusiv pe sunet direcțional pentru navigație. Aceasta folosește un amestec de sunete amplificate și defazate astfel încât să pară că dă indicii în legătură cu direcția pe care trebuie să o apuci. Ce e interesant în legătură cu pălăria ”busolă” e că nu ai nevoie de gesturi sau voce pentru a căuta direcții. Pălăria face totul mulțumită unui sistem simplu și intuitiv.

Pălăria amuzantă este momentan doar un prototip, așa că nu trebuie să vă îngrijorați când vine vorba de gusturile discutabile în materie de modă ale celor doi studenți de la Cornell, totuși, merită menționat faptul că tehnologia din pălărie poate ajunge în alte dispozitive ceva mai avansate.

Persoanele cu dizabilități vor fi cele care se vor bucura cel mai mult de pe urma acestui dispozitiv, de vreme ce persoanele cu deficiențe de vedere nu pot urmări în niciun fel indicațiile date de GPS pe telefon sau alte aparate. Cu noul sistem de ghidare prin indicații acustice, cei cu deficiențe de vedere vor putea ajunge la destinație mult mai ușor și mai rapid fără să-și facă griji că se vor pierde prin oraș.

Nu se știe dacă tehnologia va exista și mai departe sub forma unei pălării ”busolă”, însă, chiar și așa, simplitatea și intuivitatea sistemului sunt mai mult decât binevenite.