Această cameră flexibilă face fotografii din unghiuri surprinzătoare

Această cameră flexibilă face fotografii din unghiuri surprinzătoare

Dacă te-ai plictisit să faci mereu poze din același punct, această cameră experimentală poate fi „înfășurată” în jurul obiectelor, pentru a surprinde imagini în moduri total diferite de ceea ce am văzut până acum.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Columbia, Laboratorul Vision Computer, au dezvoltat acest nou dispozitiv, care nu are forma unei camere foto convenționale, ci a unei foi subțiri și deformabile, sensibilă la lumină. Cu cât îndoi foaia mai mult, cu atât extinzi câmpul vizual, fotografiind mai multe obiecte deodată. De asemenea, camera poate fi mulată pe un obiect, atât timp cât acesta este curbat.

Dispozitivul e făcut dintr-o serie de lentile poziționate pe o foaie de silicon deformabil. Cercetătorii au descoperit că nu e atât de simplu precum să plasezi lentilele pe suprafață, pentru că, pe măsură ce materialul se deformează, se deformează și elementele fotografiate. Prin urmare, sistemul va scăpa elemente din câmpul vizual, pe care niciun fel de post-procesare nu le poate recupera.

În schimb, cercetătorii au dezvoltat un sistem în care fiecare lentilă e elastică și își poate schimba forma în funcție de curbura dispozitivului. Astfel, va putea fi mereu captată imaginea completă, fără să fie nevoie de sisteme mecanice sau electrice adiționale. Poți vedea în giful de mai jos cum funcționează dispozitivul. Chiar dacă imaginile pe care le scoate par a fi blurate, conceptul rămâne interesant și, evident, poate fi îmbunătățit în timp.

via GIPHY

De asemenea, echipa vrea să creeze versiuni mai mici ale dispozitivului, de dimensiunea buzunarului. Experții speră că fotografii for fi încântați de ideea de a obține imagini care ar fi fost imposibil de produs în trecut, potrivit Tech Xplore. Întregul studiu poate fi parcurs în amănunt aici.

Citește și: