Această aplicație te va ajuta să reții doar esențialul paginilor citite pe Internet

Această aplicație te va ajuta să reții doar esențialul paginilor citite pe Internet

Lumea are prea puțină răbdare în viața de zi cu zi. În momentul în care un clip video, sau un text scris necesită mai mult de cinci minute pentru a fi parcurs, publicul trece mai departe la următorul.  Ei bine, dacă ai nevoie ca procesul parcurgerii unui text să fie și mai rapid, această aplicație te va ajuta să faci asta.

Deși nu face presei online niciun serviciu, această aplicație te va ajuta să treci mai repede prin textele pe care vrei să le citești, oferindu-ți doar cuvintele cheie și informațiile esențiale. De acum înainte nu va mai trebui să citești un articol de presă, sau orice text digital, pentru a reține informațiile esențiale.

Programul dezvoltat de finlandezii de la Aalto University ajută oamenii să citească textele printre rânduri cu o și mai mare viteză decât o fac acum. Știința a demonstrat că în ciuda faptului că oamenii încearcă să surprindă informația esențială dintr-un text digital, parcurgând-ul cât mai rapid cu mouse-ul, imaginea difuză cauzată de mișcare împiedică adesea creierul să rețină ceea ce văd ochii.

Programul Spotlights reușește, așadar, să scoată în evidență conținutul important din punct de vedere vizual, precum textele bolduite, intertitlurile, tabelele sau imaginile din text, atrăgând atenția cititorului asupra acestora. Efectul final fiind acela că cititorul va reuși să înțeleagă ceea ce spune textul în cauză, fără să rețină fiecare cuvânt din materialul citit.

În testele făcute de către cercetători s-a descoperit că voluntarii puteau reține informații importante din textele citite atunci când aceștia le parcurgeau cu o viteză de 20 de pagini pe secundă.

Deși aplicația este momentan în stadiul de prototip, cercetătorii speră ca în curând Spotlights să poată fi integrată în aplicații precum browserele de Internet, sau aplicațiile dedicate documentelor în format PDF.

Citește și:
Etichete: