Această aplicație ar putea înlocui cu succes metodele contraceptive actuale

Această aplicație ar putea înlocui cu succes metodele contraceptive actuale

Elina Berglund, unul dintre fizicienii care a contribuit la descoperirea „particulei lui Dumnezeu” (bosonul Higgs) a lucrat la o metodă neconvențională de contracepție: o aplicație cu ajutorul căreia femeile știu când sunt fertile și când nu.

Aparent, aplicația lui Berglund funcționează atât de bine încât a ajutat utilizatoarele să evite sarcina cu o reușită de 99,5%. Cea mai bună veste e că nu există efecte secundare, întrucât femeile nu trebuie decât să își introducă temperatura zilnic, pentru a le fi monitorizată fertilitatea pe tot parcursul unei luni.

Într-un interviu acordat celor de la Wired, femeia a spus că a lucrat trei ani la aplicație, căutând o metodă care să îi permită să își acorde o pauză de la pilulele contraceptive. Pentru că nu existau metode naturale de prevenire a sarcinii, aceasta a creat un algoritm cu acest scop. Aplicația se numește Natural Cycles, iar toate rezultatele de până acum sunt promițătoare.

Desigur, ideea de a folosi ciclurile naturale de fertilitate pentru evitarea sarcinii nu e o idee complet nouă. Există și faimoasa metodă a calendarului, care pretinde că poți preveni o sarcină nedorită prin evitarea contactelor sexuale neprotejate în zilele în care fertilitatea atinge nivelurile maxime.

În teorie, metoda calendarului ar funcționa, pentru că nu există decât aproximativ nouă zile în care o femeie poate rămâne însărcinată lunar. Există, totuși, o problemă: femeile au cicluri de fertilitate diferite, așa că rata de succes e undeva la 75%, potrivit Science Alert.

Algoritmul lui Berglund funcționează diferit, bazându-se pe metodele pe care omul de știință le-a folosit la CERN. Totul ține de temperatura corpului, întrucât, după ovulație, corpul feminin are o temperatură mai mare cu 0,45 de grade Celsius. Așadar, introducerea temperaturii zilnic în aplicație va genera rezultate precise, cu zilele în care poți face sex neprotejat (marcate cu verde) și cu cele în care e de preferat să folosești protecție (marcate cu roșu).

Au existat două teste, iar în cadrul celui de-al doilea, au fost analizate datele a mai mult de 4.000 de utilizatoare, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani. 143 de femei au rămas însărcinate neplanificat, dintre care, în 10 cazuri, copiii au fost concepuți în zilele marcate cu verde. În rest, femeile care au rămas însărcinate nu au folosit aplicația corect. Acuratețea s-a ridicat la 99,5%, fiind mai mare decât cea a prezervativelor (98%) sau a pilulelor (99%).

Desigur, aplicația nu poate proteja utilizatoarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală, așa că nu e recomandată decât celor care au o relație stabilă și un partener de încredere. Poate fi folosită, evident, și de femeile care își doresc să rămână însărcinate și vor să știe care sunt zilele în care sunt șansele cele mai mari ca acest lucru să se întâmple. În prezent, aplicația are 10.000 de utilizatoare, care plătesc lunar o taxă de 6,99 euro.

 

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: