A apărut ransomware-ul de care scapi dacă îți trădezi prietenii

A apărut ransomware-ul de care scapi dacă îți trădezi prietenii

Ransomware-ul devine din ce în ce mai răspândit, iar cel mai nou malware de acest fel îți dă și o ocazie imorală de a scăpa de el.

Ransomware-ul a devenit, în 2016, una dintre cele mai folosite metode de atacuri malware orientate către utilizatori. Astfel de infecții se dovedesc foarte profitabile pentru rău-făcători și tocmai de aceea devin atât de răspândite. Cu toate acestea, ideea ca un utilizator infectat să transmită mai departe malware-ul, în mod voit, este una destul de rară.

Cel mai nou ransomware, cunoscut sub numele de Popcorn Time (a nu se confunda cu serviciul de streaming video), face chiar asta. Datele îți sunt criptate cu o cheie de criptare de tipul AES-256, pe care este imposibil de a o decripta fără cheie, așa cum arată și digitaltrends.com. Așa cum se întâmplă de obicei, trebuie să plătești pentru a-ți recupera datele. Prețul actual pentru cheia de decriptare este 1 bitcoin, sau 3.298 de lei, la momentul scrierii acestei știri.

Modul alternativ de obținere a cheii de decriptare este unul destul de imoral. Malware-ul te informează că ai posibilitatea să trimiți link-ul către două persoane, cărora să le infectezi calculatoarele. Dacă acestea plătesc pentru cheia de decriptare, vei primi și tu una, gratuit.

Creatorii acestui ransomware încearcă să ”îndulcească” situația. Aceștia susțin că sunt sirieni și că banii pe care victimele îi trimit sunt folosiți în scopuri umanitare, pentru mâncare, medicamente și adăpost. Evident, astfel de afirmații nu pot fi verificate, dar cel puțin nivelul de limbă engleză folosit în cadrul aplicației arată că vorbitorii nu sunt englezi nativi. Cu toate acestea, dacă acesta este un fals, nu ar fi primul malware care încearcă să apeleze la bunăvoința oamenilor.

Citește și: