2016 a devenit cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteo

2016 a devenit cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteo

Dacă ați avut senzația că 2016 a fost cel mai cald an de până acum, cel mai nou raport meteorologic vă confirmă temerile, arată stiridinlume.ro.

Luna mai din acest an a fost cea mai caldă lună de mai din istoria măsurătorilor, iar situația s-a repetat apoi în luna iunie, dar și în iulie și în august. E posibil să nu vă surprindă faptul că și septembrie intră în aceeași categorie. Dacă aveți nevoie de o confirmare, Organizația Meteorologică Mondială o spune din nou, în cadrul unui raport cu privire la climatul global în acest an.

2015 a reușit să stabilească noi recorduri de măsurători la acea vreme, dar îngrijorător este faptul că același lucru se întâmplă și cu 2016, care a devenit cel mai cald an din istoria măsurătorilor. Parțial, sunt și cauze naturale ce au condus la aceste valori: curentul El Nino din Pacific din acest an a perturbat tiparele obișnuite de vreme, astfel că au fost înregistrate inundații dar și secete puternice, mai ales în regiunea Americii de Sud. Cu toate acestea, El Nino nu justifică întreaga situație, fiind doar o parte din întreaga poveste.

Raportul arată că între ianuarie și septembrie, temperaturile de pe glob au avut, în medie, valori cu 1,2 grade Celsius mai mari decât temperaturile din perioada pre-industrială. Iarna a fost deosebit de caldă, atât februarie cât și martie având temperaturi cu 1 grad Celsius mai mari decât cele obișnuite. Acestea reprezintă doar valori medii ale temperaturilor; un exemplu îl dă Siberia, unde în multe zone temperaturile au fost cu 6-7 grade Celsius mai ridicate decât de obicei.

Problemele acestui an nu derivă doar din temperaturile mai crescute decât de obicei. Nivelul gazelor de seră a atins un nou prag, gheața din Oceanul Arctic a scăzut la un nivel cu mult sub cel normal și chiar și ghețurile din Antarctica sunt în scădere, deși situația de aici încă este bună, arată popsci.com.

Temperaturile medii globale se apropie de valoarea de 2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, fiind valoarea critică enunțată din Acordul Climatic de la Paris. Mai bine de 100 de țări au ratificat acordul, aceste state fiind responsabile pentru 84% din emisiile înregistrate la nivel global.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: