Youtube, aproape de marginea prăpastiei? Facebook pare să câștige la capitolul video

Youtube, aproape de marginea prăpastiei? Facebook pare să câștige la capitolul video

Cuvintele ”platformă video” sunt aproape sinonime cu Youtube, dar s-ar părea că gigantul Facebook se apropie cu pași mari de produsul Google.

Că Youtube are cel mai mare număr de vizualizări, iar clipurile sunt distribuite într-o veselie încă rămâne valabil, dar cum Facebook a făcut eforturi mari pentru a-și îmbunătăți și populariza platforma de video-uri, în curând clasamentul s-ar putea schimba.

De acest lucru nu sunt conștienți numai creatorii de conținut (care au început să publice clipuri video exclusiv pe Facebook), dar și publicitarii, care investesc din ce în ce mai mult în platforma lui Zuckerberg.

Potrivit unui studiu recent și unei analize de piață, clipurile publicate direct pe Facebook vor strânge două treimi din numărul de vizualizări generate de videourile de pe Youtube în 2015, adică două miliarde pe Facebook versus trei miliarde pe Youtube. Între rețeaua socială și unii creatori de conținut există deja parteneriate puternice (NFL și Fox Sports, de exemplu), iar din 10.0000 de oameni chestionați, peste 15% urmăriseră clipuri pe Facebook în ultima lună. Vestea și mai proastă pentru Youtube este că dintre cei care s-au uitat la video pe Facebook, 16% nu au urmărit nimic pe Youtube.

Pe scurt, potrivit Venture Beat, Facebook încă mai are ”de mâncat” până prinde Youtube din urmă în ceea ce privește volumul de clipuri, dar utilizatorii rețelei sunt din ce în ce mai interesați de astfel de conținut și direcția este de creștere.

Un alt avantaj al Facebook este că toți utilizatorii sunt logați pe site, fiind mult mai ușor de cules date valoroase pentru publicitari. Aceste date pot îmbunătăți calitatea anunțurilor, iar asta se transformă în venituri mai mari pentru ambele părți.

Totuși, Youtube are avantajul reclamelor care încep înainte de conținutul propriu-zis, lucru pe care Facebook nu l-a implementat și care pare popular printre advertiseri. Mai este și faptul că Facebook își taxează automat clienții dacă utilizatorii au urmărit numai trei secunde dintr-un clip, față de Youtube care taxează dacă utilizatorii urmăresc mai mult timp.

”Nu cred că va fi o victorie rapidă a vreuneia dintre platforme, ci prevăd ani la rândul de competiție”, a declarat Richard Boughton, director de cercetare al Ampere Analysis, compania care a realizat studiul. ”Din perspectiva utilizatorilor, trebuie menționat că este aproape sigur că aceștia vor fi expuși la mai multe reclame, dar vestea bună este că vor avea și mai mult conținut la care să se uite”, a mai spus el.

Probabil cel mai îngrijorător pentru Youtube ar trebui să fie faptul că platforma nu reușește să genereze profituri, iar cu un adversar ca Facebook în coaste, ar trebui să ia lucrurile mai în serios.

Citește și:
Etichete: