Windows 3.1 încă se folosește și tocmai a scos din funcțiune un aeroport francez

Windows 3.1 încă se folosește și tocmai a scos din funcțiune un aeroport francez

Lucrurile în Franța aparent nu stau prea bine. Făcând excepție de cazul nefericit din Paris de vinerea trecută, o altă mică criză se pare că a apărut recent în aeroportul parizian Orly. De data aceasta nu au fost implicați teroriști ci un sistem de operare preistoric: Windows 3.1.

Pentru mulți, acest sistem de operare este o filă din istoria omenirii ce își are locul binemeritat într-un muzeu. Lansat în 1992, acesta a fost unul dintre primele sisteme de operare cu interfață grafică ale Microsoft. El este folosit în continuare pe cele două principale aeroporturi din Paris (Charles de Gaulle și Orly), iar o eroare de sistem a făcut ca toate operațiunile de pe aeroportul Orly să se oprească brusc până când probema a fost rectificată.

Principalul motiv pentru care comunicațiile de pe aeroportul Orly au picat nu a fost în mod direct cauzat de Windows 3.1 ci datorită unui sistem de asistență pentru decolarea și aterizarea avioanelor numit DECOR.

Acesta funcționează pe Windows 3.1 și este esențial în a ajuta piloții să comunice cu controlorii de trafic în condiții meteo nefavorabile, mai ales atunci când aceștia nu pot vedea pista de aterizare.

În momentul în care DECOR a cedat, o ceață deasă acoperea aeroportul, lucu care a făcut ca toate zborurile și aterizările să fie anulate până la rectificarea problemei. Aparent situația a apărut datorită unei lipse acute de întreținere atât a softului de bază cât și a unor componente care pur și simplu nu au mai mers.

În urma situației, compania care are în administrație aeroporturile Parisului, ADP, a admis că majoritatea softurilor folosite de controlorii de trafic sunt mai vechi de 20 de ani iar asta pune probleme în a menține programe așa vechi în ziua de azi. Majoritatea specialiștilor și tehnicienilor care au experiență în Windows 3.1 fie au ieșit la pensie, fie urmează, și nu de puține ori echipele de mentenanță caută piese de schimb pe Ebay din lipsa unui suport oficial.

Totuși, problema tehnică nu a pus niciodată în pericol viața pasagerilor, deoarece controlorii de trafic se așteptau la eventuale erori ale softului din cauza vârstei. Aceștia menționează ca eventuale schimbări are programului DECOR ar putea surveni cel mai devreme în 2019 sau 2021.

 

Citește și: