Vitraliile digitale sau cum vei putea schimba lumina din casă la comandă

Vitraliile digitale sau cum vei putea schimba lumina din casă la comandă
11:24 15.12.2015

Vitraliile din biserici sunt de-a dreptul magice. Oferind o gamă largă de culori, acestea construiesc o atmosferă aparte în lăcașurile sfinte. Totuși, sticla colorată din care se compun vitraliile este statică, iar culorile nu se schimbă niciodată. Cum ne-am fi așteptat, progresul tehnologic a reușit să găsească o metodă de a schimba culorile din sticla respectivă oricând, la comandă. 

Dacă noaptea becurile inteligente de la Hue îți pot crea o atmosferă plăcută sincronizându-se cu televizorul sau cu aplicațiile de pe telefonul mobil, în timpul zilei procesul de redare a unei ambianțe plăcute poate fi preluat de geamuri.

Cercetătorii de la Rice University au descoperit că pot schimba natura culorilor transmise prin sticla ”pictată” cu ajutorul reglării voltajului unui impuls electric transmis prin nanoparticulele de aur sau argint întalnite adesea în sticla colorată, inclusiv vitralii.

De exemplu, poți modifica voltajul într-un fel și sticla se colorează în roșu. Inversează acest voltaj și geamul va avea o culoare albastră sau verde. Modulația voltajului rupe sau formează legăturile chimice între particulele chimice din care se compun pigmenții ce formează o anumită culoare.

Dacă deja am ajuns la becuri inteligente într-un interval atât de scurt de la inventarea primului smartphone, nu aș fi surprins să fim martori la primele geamuri inteligente într-un an, doi. E clar că progresul bate în această direcție, chiar dacă în acest moment tehnologia din spatele acestor noi geamuri colorate este doar în prima fază de dezvoltare.

loading...