Viitorul ecologiei e sexy: costumul de baie care curăță apele poluate

Viitorul ecologiei e sexy: costumul de baie care curăță apele poluate

O echipă de profesori de la Universitatea din California a creat un material pentru costumele de baie, conceput să curețe apele poluate.

Materialul creat de ingenioasa echipă se numește „Sponge” și este construit în așa fel încât să poată curăța urmele de ulei sau chimicale și să desăreze apele. Acesta este construit din zaharoză încălzită, care are o structură poroasă. Materialul este „hidrofob”, ceea ce înseamnă că respinge apa, dar absoarbe sursele de contaminare.

Cei care au conceput materialul susțin că nu dăunează deloc mediului înconjurător și că producția acestuia nu este deloc costisitoare.
Odată creat materialul, echipa de profesori s-a aliat cu o companie de design pentru a pune bazele unui costum de baie care să incorporeze materialul minune. Aceștia au descoperit un mod prin care ar putea modela materialul în forma unui costum de baie din două piese, incorporându-l într-o plasă produsă din cauciuc printat 3D.

Materialul, care poate fi introdus și în căști de înot sau costume de scafandru, absoarbe de 25 de ori greutatea sa, iar poluanții colectați pot fi eliminați doar atunci când materialul este încălzit la temperaturi de peste o mie de grade celsius. Așadar, Sponge poate fi folosit doar de 20 de ori, iar mai apoi trebuie înlocuit.

Rămâne de văzut dacă se vor vinde costume de baie cu această tehnologie, sau dacă într-adevăr vor curăța apele. Totuși, cercetătorii speră ca inovația lor va ajuta la îmbunătățirea mediului înconjurător.