Versiunea alb-negru a Mad Max: Fury Road e opera de artă care nu a ajuns în cinematografe

Versiunea alb-negru a Mad Max: Fury Road e opera de artă care nu a ajuns în cinematografe

Mad Max: Fury Road este unul dintre cele mai reușite filme de anul acesta, iar asta se datorează actorilor, regizorului, dar și imaginilor suprasaturate și efectelor speciale. Totuși, dacă regizorul și-ar fi împlinit dorința, întreg filmul ar fi arătat cu totul altfel. 

Când ai un film cu buget ridicat, mizele financiare sunt enorme. De asta, de multe ori, actorii, scenariștii și regizorii se văd nevoiți să facă anumite compromisuri, pentru a se asigura că publicul ”mainstream” va aprecia pelicula.

Exact asta s-a întâmplat și în cazul Mad Max: Fury Road, care aproape ar fi fost cu totul alt film dacă George Miller, regizorul care s-a ocupat de el, și-ar fi pus planul în aplicare.

Potrivit iO9, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri care a avut loc în luna mai, Miller a spus că ”văd că abordarea tipică pentru filmele post-apocaliptice este să fie desaturate. Eu cred că există alte două căi – să le faci alb/negru – cea mai bună versiune a acestui filme este în alb și negru, dar oamenii cred că acest mediu este rezervat filmelor de artă. O altă abordare constă în folosirea exagerată a culorilor”.

Culorile din Mad Max sunt turbate și portocaliul nispului contrastează puternic, lucru care contribuie la frumusețea nebunească a filmului. Nu ne putem întreba, totuși, cum ar fi arătat Mad Max dacă Miller și-ar fi făcut de cap cu pelicula.

Ei bine, acum ne putem face măcar o idee în această direcție. Un utilizator de Vimeo a luat întregul film, l-a trecut printr-un filtru alb/negru, după care l-a publicat pe platformă, dar fără dialogurile dintre personaje.

Rezultatul este unul superb din punct de vedere vizual și putem doar să sperăm că, la un moment dat, va fi lansată și o versiune oficială în alb/negru, pentru că lumina, contrastul și montajul ar fi diferite. Clipul rezultat îl puteți vedea mai sus, iar lipsa dialogului evidențiază frumusețea scenelor.