15 dec. 2015 | 13:09

Vei putea crește performanțele oricărui procesor Intel

ACTUALITATE
Vei putea crește performanțele oricărui procesor Intel

Procesoarele de la Intel sunt în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba de a construi un calculator pentru gaming sau alte activități. În trecut, mai toate procesoarele Intel, în afară de seria K, nu puteau avea parte de un overclocking consistent, totuși, odată cu noua generație Skylake, gigantul american a decis să ofere această abilitate unică și altor serii de procesoare mai ieftine.

Ultima generație de procesoare de la Intel, seria Skylake, a fost primită pozitiv de critici și audiență, devenind rapid un procesor preferat în lumea gamerilor. Primele modele lansate din această generație au din fost seria K, care este considerată cea mai puternică dintre toate procesoarele Skylake. Noilor Intel Core i7 6700K și i5 6500K Skylake li se poate face overclocking la frecvențe de peste 4GHz cu ușurință, oferind performanțe crescute în procesele single-thread față de fosta generație Haswell.

Totuși, se pare că succesul noii generații de procesoare din seria K, a convins Intel că mentalitatea introducerii unui procesor cu performanțe flexibile poate fi aplicată și la alte modele mai ieftine, crescându-le astfel atractivitatea pe piață.

Surpriza unei astfel de decizii vine în urma faptului că noua generație de procesoare Skylake permite un overclocking consistent, fără ca Intel să fi anunțat ceva în prealabil. Nu este ceva complet nou faptul că unele procesoare din afara seriei K pot avea unele ”tresăriri” de performanță în unele momente, însă noua generație din seria K oferă, aparent, posibilități de overclockare permanente.

Deși performanțele crescute nu sunt considerabile, așa cum se întâlnesc pe seria K, acestea pot crește cu 20-30 la sută pe plăcile de bază care permit acest lucru.

De exemplu, băieții de la Dhenzjhen’s overclock au reușit să ducă un Intel Core i3 6320 la imensa frecvență de aproape 5GHz folosind o placă de bază SuperMicro C7H170-M și 8GB RAM cu plăcuțe G.SKILL Ripjaws V DDR4.

În urma veștii, cei de la Asrock au anunțat că vor putea permite overclockarea procesoarelor Intel Core i3 pe unele dintre plăcile lor de bază printr-un simplu update de BIOS. Mai mult, procesoarele care pot beneficia de această creștere de performanță sunt Core i3 6300T și Core i5-6600.

Acestea nu sunt decât vești bune pentru pasionații de gaming și IT ce se pot baza de acum înainte pe un Intel Core i3 mai ieftin pentru a-i crește manual performanțele, astfel încât să le servească planurilor lor așa cum ar putea, probabil, un Intel Core i5.