Universul Homeworld a înviat din morți cu Homeworld: Deserts of Kharak

Universul Homeworld a înviat din morți cu Homeworld: Deserts of Kharak

Dacă apariția unui nou joc în universul Homeworld a putut să apară după 13 ani în care IP-ul a fost considerat mort și îngropat în sertarele THQ, înseamnă că minunile există cu adevărat pe această lume. După mai mult de un deceniu de speranțe deșarte și vise spulberate, Gearbox a decis să-și spele multele păcate, încredințând IP-ul Homeworld, cumpărat de la defunctul THQ, echipei care a creat jocurile originale în 1999 și 2003. În sfârșit, după 13 ani, un joc Homeworld are o față, un nume și o dată de lansare. Homeworld: Deserts of Kharak se va lansa pe 20 ianuarie 2016, și îl poți precomanda chiar acum pe Steam.

Jocurile Homeworld au o poveste aparte. Considerate producții ce au influențat în mod decisiv jocuri precum Sins of a Solar Empire, Void Destroyer și multe alte jocuri de strategie în spațiu, seria Homeworld a ieșit în evidență prin gameplay-ul revoluționar de strategie în spațiu 3D ce forța jucătorii să țină cont de toate axele de direcție X, Y și Z atunci când plănuiau să înceapă un atac împotriva inamicului. De asemenea design-ul navelor, ambianța și muzica din joc au fost lăudate în mod repetat de critici, fiind la rândul lor o sursă de influență pentru multe alte jocuri apărute după 2000, inclusiv Elite: Dangerous.

În ciuda succesului enorm de care s-a bucurat jocul printre critici, asta nu au împiedicat firmele care au deținut studiourile Relic de-a lungul timpului să falimenteze una după alta, pasând prețiosul IP Homerworld din mână în mână, ajungând să fie ignorat în totalitate ani la rând. De când THQ a preluat Homeworld de la Sierra în 2004, compania americană a pus toată echipa Relic să lucreze ani la rând la Company of Heroes, care a ajuns un mare succes la rândul său, Homeworld rămânând, însă, o amintire îndepărtată doar în inimile fanilor.

Totuși, timpul a trecut, iar o parte din dezvoltatorii originari ai Homeworld au plecat de la THQ și au format un nou studio, numit Blackbird Interactive, care să lucreze la un fel de copie a lui Homeworld, fără să intre în conflict de drepturi de autor cu THQ. Numit Hardware: Shipbreakers acesta era continuatorul ”în același spirit” al jocului Homeworld, folosind în mod vizibil atmosfera, muzica și  gameplay-ul din vechea serie. Într-un final, ghinionul THQ a însemnat norocul celor de la Blackbird Interactive. Falimentul primei firme în 2013 a făcut ca IP-ul Homeworld să fie vândut iar primul care a sărit să-l cumpere a fost nimeni altul decât Randy Pitchford de la Gearbox.

Deși Gearbox nu a trecut prin cea mai fericită perioadă în urlima vreme, Borderlands a fost un succes incontestabil, motiv pentru care banii cu care a fost cumpărat Homeworld au fost considerați o investiție acceptabilă încât să aducă la zi un joc care a fost un succes enorm acum mai mult de 13 ani. Homeworld are un potențial imens de creștere, iar Pitchford a înțeles asta rapid.

Cum stelele au decis să se alinieze până la capăt, Pitchford a auzit de proiectul dezvoltatorilor originari ai Homeworld ce lucrează la Blackbird Interactive și le-a făcut o propunere pe care aceștia doreau s-o audă de mai mult de zece ani: să dezvolte noul joc în universul oficial Homeworld, folosind și numele ce acum se află în proprietatea Gearbox. Construit mai mult ca o asociere între cele două companii, noul joc are acum un nume final, definitiv: Homeworld: Deserts of Kharak.

Așa cum e descris în Steam, Homeworld: DoK este un prequel la Homeworld 1 din 1999, ce spune povestea lui Rachel S’jet, un fel de precursoare a lui Karan S’jet cea care a ghidat Nava Mamă (Mothership) în jocurile originale, prin dunele și deșerturile planetei Kharak unde precursorii Hiigaraenilor, clanurile Kiith, au fost exilate după un război intergalactic între aceștia și Imperiul Taiidan.

Povestea este cel puțin interesantă, iar cei care cunosc universul Homeworld cu siguranță se vor bucura de noul context. Noul trailer arată într-adevăr că jocul poartă spiritul Homeworld până în măduva oaselor, iar luptele, de data aceasta pe pământ, vor fi cel puțin la fel de tensionate ca cele din spațiu.

Deși probabil că cei mai mulți dintre noi abia așteaptă  să vadă noul Star Wars, eu aștept cu sufletul la gură o altă aventură SF. Homeworld: Deserts of Kharak este întoarcerea unei povești dragi multora dintre noi pe care nu credeam că o s-o mai vedem ”în viață” dupa 13 ani de ”moarte clinică.”

Citește și: