Un virus te costă mult: 1 din 3 atacuri malware îți produce pierderi financiare

Un virus te costă mult: 1 din 3 atacuri malware îți produce pierderi financiare

Un studiu realizat de Kaspersky Lab și B2B International arată că aproape jumătate din utilizatori (45%) au întâlnit programe malware pe internet pe parcursul anului trecut și, în cele mai multe cazuri (81%), aceste incidente au avut consecințe negative atât asupra utilizatorilor, cât și asupra dispozitivelor lor.

Programele de tip malware au fost întâlnite cel mai frecvent pe computere Windows – 83% dintre utilizatorii de Windows la nivel global au declarat că au fost afectați în ultimele 12 luni. Cu toate acestea, utilizatorii de Android și Mac OS X nu au fost imuni, 13% și respectiv 6% declarând că le-au fost afectate echipamentele.

12% dintre utilizatori cred că echipamentul lor a fost infectat în urma accesării unui site web compromis. Alți 8% au menționat ca posibile cauze ale infecției folosirea unui stick de memorie USB care nu le aparține, un alt dispozitiv infectat sau instalarea unui malware deghizat într-un program legitim. 7% dintre respondenți au declarat că dispozitivele lor au fost infectate în urma deschiderii unui fișier atașat la e-mail, iar cea mai mare parte dintre cei chestionați (13%) nu au putut explica cum au ajuns programele malware pe dispozitivul lor.

Studiul Kaspersky Lab a arătat că patru din cinci infecții cu malware au cauzat probleme pentru cei afectați. Cel mai adesea (35% din cazuri), utilizatorii s-au confruntat cu diminuarea randamentului calculatorului, 30% dintre respondenți au observat anunțuri publicitare deranjante (de exemplu, browser-ul îi redirecționa către site-uri nedorite) și 20% dintre cei intervievați au găsit programe nedorite pe dispozitivele lor. Printre consecințele cele mai periculoase ale unui computer infectat se numără modificări la nivelul setărilor browser-ului sau sistemului de operare, efectuate fără cunoștința utilizatorului (17%), pierderea (10%) sau furtul (8%) datelor cu caracter personal, publicarea de mesaje neautorizate sau „like-uri” pe site-uri de socializare (9%) și hacking-ul camerei web (6%).

Mai mult decât atât, o parte dintre respondenți au fost nevoiți să plătească infractorii cibernetici pentru a debloca dispozitivul (11% din cazuri) sau pentru a decripta fișierele personale (6%), după ce au fost infectate cu viruși de tip ransomware. Per total, unul din trei utilizatori (33%) s-a confruntat cu pierderi financiare în urma unui atac malware. Pe lângă plata unei răscumpărări infractorilor, victimele au cheltuit bani pentru deblocarea unui dispozitiv sau a datelor, pentru a achiziționa un software care să elimine efectele infectării sau chiar pentru a cumpăra un dispozitiv nou. În cazurile în care s-au înregistrat pierderi financiare, costul mediu al unui atac s-a ridicat la 160 de dolari.

Etichete: