Un nou record mondial pentru o dronă imprimată 3D

Nu se întâmplă des să auzi de o dronă care doboară recorduri mondiale, dar o nouă astfel de creație a depășit pragul de 240 de kilometri pe oră.

Cu cât urmărești mai cu atenție lansările din domeniul UAV-urilor, cu atât mai mult conștientizezi riscurile utilizării unor astfel de echipamente de către oameni care nu se pricep. La un moment dat, începe să nu mai fie o chestiune de bani investiția într-o dronă, ci de un exercițiu de răbdare și pasiune pentru a o manevra în condiții de siguranță.

Încercând să depășească un record mondial de viteză și să atragă atenția asupra utilității imprimării 3D în producția de drone, o companie aerospațialtă – Aurora Flight Sciences a colaborat cu producătorul de imprimante 3D – Stratasys. Rezultatul acestui proiect a fost scos la interval în cadrul târgului de aeronautică Dubai Airshow. Momentan, nu suntem 100% siguri că recordul nu a mai fost depășit în alt colț al lumii, dar drona din Dubai a reușit să atingă pragul record de 150 mile – aproximaiv 240 de kilometri pe oră.

Nu doar viteza este însă remarcabilă în aceste circumstanței speciale. Pentru că s-au folosit de imprimante 3D, costurile de producție ale prototipului au fost mai mici decât se credea inițial, creând circumstanțele pentru un număr sporit de experimente complexe pe partea de design.  Doar așa s-a ajuns la performanța remarcabilă imortalizată în mare parte in clipul de mai sus. Dacă am fi vorbit din start de un produs realizat în serie, toate eforturile s-ar fi concentrat pe un model sigur, inspirat probabil din avioanele clasice. Nu de alta, dar acela ar fi mers sigur, chiar dacă performanțele nu fi atins valorie demne de sărbătoare și recorduri mondiale.

În altă ordine de idei, drona de peste 13,6 kilograme are aripi ce se întind în mod natural până la 2,74 metri. Până când creația de mai sus a depășit 240 kilometri pe oră, pragul anterior era de 100 de mile pe oră sau

Alexandru Puiu
11:06 14.11.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video