13 mai 2015 | 17:22

Un licean român ar putea revoluționa camerele de pe smartphone-uri [VIDEO]

VIDEO
Un licean român ar putea revoluționa camerele de pe smartphone-uri [VIDEO]

Daniel Cosovanu are 19 ani și o idee care ar putea revoluționa atât smartphone-urile, cât și telescoapele spațiale. El este unul dintre participanții României la Intel ISEF 2015, competiție care adună peste 1.700 de tineri străluciți din întreaga lume. Playtech se află în Pittsburgh, unde a stat de vorbă cu Daniel pentru a afla mai multe despre proiectul lui. 

Pe Daniel l-am cunoscut prima dată la ediția de anul trecut a evenimentului Intel ISEF. Atunci el a fost chemat pe scenă și premiat de către Patent and Trademark Office Society pentru construirea unui radiator low- cost, realizat din doze de bere. Suceveanul a revenit în SUA cu un proiect cu potențial și mai mare. Reușita l-a motivat să vrea să participe din nou și, după șase luni de muncă, el descoperit un model fizic care ar putea revoluționa orice, de la microscoape și camere foto până la telescoapele spațiale.

El vorbește cu determinare și încredere despre proiectul său. ”Am căutat o modalitate cât mai practică de a face lentile și oglinzi capabile să își schimbe distanța focală. În cazul lentilelor pentru aparate foto, se cunoaște faptul că obiectivele mari, telescopice, sunt greu de cărat. Acele obiective sunt formate din lentile care își schimbă distanța dintre ele pentru a determina o distanță focală nouă. Eu pot face acest lucru cu o singură lentilă”, povestește suceveanul.

DSC_1996

Pentru zoom, atât în cer cât și pe Pământ

Lentila este creată dintr-o membrană specială, capabilă să își modifice curbura. ”Dacă se modifică curbura, atunci se modifică distanța focală”, spune el. Pentru a curba lentila, el folosește lichid transparent. ”Ideea este foarte simplă, dar dacă privim aplicațiile, poate fi considerată revoluționară”, susține Daniel. Pentru a testa eficiența metodei, tânărul și-a construit un ocular pentru telescop. A folosit membrana specială și ulei pe post de lichid pentru a privi spre Jupiter. În două fotografii comparative, el mi-a arătat diferența dintre un ocular clasic și cel construit. Cu toate că imaginea era un pic mai clară în cazul ocularului cumpărat, tânărul spune că, în timp, și-ar putea îmbunătăți considerabil invenția.

Probleme ar putea interveni atunci când lentilele sunt foarte mari. Membrana fiind elastică, va exista o deviație din cauza atracției gravitaționale care ar duce la distorsionarea imaginii. În cazul camerelor mici, precum cele din smartphone-uri, acest lucru nu s-ar întâmpla, deoarece cantitatea de lichid necesară unei asemenea lentile ar fi prea mică pentru a apăsa suficient pe membrană încât să se distorsioneze.

Cu ajutorul acestei tehnologii, telefoanele ar dobândi zoom optic, care le-ar permite utilizatorilor să fotografieze obiecte aflate la depărtare fără să piardă din calitatea imaginii.

În spațiu, în imponderabilitate, problema cu distorsionarea lentilei ar dispărea complet, iar suceveanul crede că proiectul lui are un viitor pe telescoapele care cercetează cosmosul.

DSC_2001

Doar fum și oglinzi

Lentila care își schimbă focalizarea nu este singurul concept prezentat de Daniel. Americanii au o metaforă celebră, pe care o folosesc pentru a descrie lucrurile înșeătoare: ”smoke and mirrors” (n.red. – fum și oglinzi). Ei bine, Daniel se folosește de gaze și oglinzi pentru a revoluționa fotografia.

El și-a dat seama că aparatele foto sau telescoapele ar putea renunța complet la lentile. Acestea ar putea fi înlocuite de oglinzi care ar afișa imaginile reflectate ca și cum ar fi mai aproape sau mai departe. Oglinzile ar fi ”umflate” cu ajutorul unor gaze. ”Dacă mergem mai departe pe același principiu, ajungem la concluzia că am putea crea camere de fotografiat folosind oglinzi, nu lentile. Imaginea ar fi făcută prin reflexie, nu refracție”, a explicat el.

Deocamdată, calitatea lasă de dorit, dar Daniel este optimist și spune că tehnologia ar putea fi foarte ușor de implementat.

#IntelISEF – Ideea acestui licean din Suceava poate revoluționa camerele foto de pe smartphone-uri. Află cum funcționează aici: http://playtech.ro/?p=219349

Posted by playtech.ro on Wednesday, May 13, 2015