Un hacker din Rusia putea șterge YouTube, dar n-a făcut-o: Cum l-a recompensat Google

Un hacker din Rusia putea șterge YouTube, dar n-a făcut-o: Cum l-a recompensat Google

Se spune că poți judeca un om în funcție de modul în care acționează atunci când i se oferă putere. În acest caz, putem spune că un hacker rus a fost tipul bun din poveste, după ce a rezistat tentației de a șterge totul de pe YouTube.

Companii mari precum Google și Facebook plătesc în mod constant hackeri pentru a găsi și, evident, raporta posibile erori de securitate. În acest fel, se asigură că le pot remedia înainte să fie descoperite și exploatate de persoane nu tocmai bine intenționate. Kamil Hismatullin a reușit să găsească un punct slab al YouTube: poți șterge orice video dacă pur si simplu trimiți un fragment de text site-ului. Nu contează ce video ai ca țintă, acesta se va evapora ca și cum nici n-ar fi fost publicat vreodată, notează Gawker.

Hismatulin a descoperit vulnerabilitatea în doar câteva ore. Ar fi putut să dea jos Gangnam Style, cu toate cele 2,2 miliarde de vizualizări, Rickroll, Rihanna, Macklemore, Minecraft și o mulțime de alte virale. S-ar fi putut transforma într-un zeu al Internetului, pentru că oricine stăpânește Google, Facebook sau YouTube are online-ul la degetul mic. În schimb, a predat “descoperirea” pentru suma de 5.000 de dolari, o sumă nu tocmai mare, judecând după consecințele pe care YouTube le-ar fi putut suferi.

youtube

“Cercetările au durat în jur de 6-7 ore, timp în care m-am luptat cu tentația de a șterge canalul lui Justin Bieber. Deși am raportat problema la o oră matinală, într-o zi de duminică, Google a răspuns imediat. Au rezolvat vulnerabilitatea în câteva ore, m-au recompensat cu 5.000 de dolari, iar canalul lui Bieber nu a avut de suferit deloc. Sunt de acord că e o sumă prea mică, mă așteptam la 15-20.000 de dolari”, a declarat hackerul.

 

Citește și:
Etichete: