18 apr. 2015 | 18:14

Trenul care circulă la jumătate din viteza sunetului face CFR de rușine

ACTUALITATE
Trenul care circulă la jumătate din viteza sunetului face CFR de rușine

În România, există tronsoane pe care trenurile merg cu 30 de kilometri la oră. Nici nu mai are rost să aducem aminte de întârzierile constante, indiferent de anotimp. În Japonia, lucrurile sunt puțin diferite. 

Japonia este cunoscută pentru sistemul feroviar impecabil. La un moment dat, ministrul Transporturilor japonez a demisionat pentru că un tren a avut o întârziere de câteva secunde.

Japonia este și țara în care funcționează cele mai rapide trenuri, și se pare că această tradiție va continua.

Potrivit NBC, niponii au testat un tren Maglev care a spart recordurile stabilite în 2003. Dacă pe atunci au reușit să ajungă la viteza de 580 de kilometri pe oră, acum s-au dus până la 590 de kilometri pe oră. Având în vedere că viteza sunetului este de 1224 de kilometri pe oră, putem spune că trenul a ajuns aproape la jumătate.

Viteza a fost atinsă în cadrul unui test și este posibil ca jpaonezii să mai facă unul săptămâna viitoare, iar atunci s-ar putea depăși noul record.

Trenurile Maglev sunt capabile să ajungă la aceste viteze deoarece circulă deasupra șinelor, plutind cu ajutorul foreți magnetice și eliminând frecarea dintre materiale. Modelul testat acum va intra în funcționare abia în 2027, dar le va permite passagerilor să parcură o distanță de 320 de kilometri în 40 de minute. Asta ar însemna că pe ruta București – Vaslui (distanță de 330 km), călătoria nu ar mai dura șase ore.