Supercomputerul care îți prezice moartea cu exactitate

Supercomputerul care îți prezice moartea cu exactitate

Deși credeam că mai mult decât supercomputerul Watson nu se poate, cel puțin nu deocamdată, o echipă de oameni de știință a venit cu ceva surprinzător.

Cei de la IBM consideră că tehnologia Watson va aduce îngrijirea medicală la alt nivel, fiind capabilă să stocheze cantități impresionante de date. IBM a implementat deja proiecte individuale folosind Watson în clinici din New York, Houson și Cleveland. Totuși, dezvoltatorii săi cosideră că va dura până să poată fi introdusă și acceptată în toate clinicile.

Felul în care IBM combină și analizează datele de sănătate i-au asigurat succesul în industria medicală de zeci de ani. Compania și partenerii săi consideră că schimbările tehnologice, economice și politice vor favoriza implementare noilor tehnologii pe care le dezvoltă în prezent. Mizează pe dezvoltarea inteligenței artificiale, pe stocare online accesibilă ca preț și o asigurare de sănătate care se va axa pe menținerea sănătății pacienților.

Pe de altă parte, cercetătorii din Boston au creat un „supercomputer” despre care au spus că ar fi capabil să prezică cu o acurateţe de 96% probabilitatea ca o persoană să moară în decurs de 30 de zile, scriu cei de la BBC. Medicii de la Beth Israel Deaconess Medical Center au conectat monitoarele pacienţilor la acest sistem informatic, despre care se spune că ar fi mai bun decât medicii umani în ceea ce priveşte rapiditatea de detectare a unei afecţiuni. Sistemul a fost încărcat cu informaţii care provin de la peste 250.000 de persoane, în ultimii 30 de ani, şi se bazează pe aceste date pentru a formula diagnosticări rapide.

O diagnosticare rapidă poate duce la o vindecare rapidă, salvând numeroase vieţi şi prezicând, în alte cazuri, decesul iminent al unora dintre pacienţi. Sistemul colectează date medicale la fiecare trei minute şi face diverse măsurători biologice, de la concentraţia de oxigen şi până la tensiunea arterială.

„Putem să prezicem cu o acurateţe de 96% momentul probabil în care un pacient va muri. Dacă acel computer îţi spune că urmează să mori, atunci vei muri probabil în următoarele 30 de zile”, a declarat medicul Steven Horng, coordonatorul proiectului.

La începutul acestui an, medicii de la acelaşi spital din Boston au devenit primii din Statele Unite care au folosit Google Glass în serviciile lor medicale zilnice. Medicii încarcă înregistrările medicale ale pacienţilor într-o pereche de ochelari Google Glass şi le verifică online în timp ce fac vizite în saloane, în loc să se se chinuie cu dosare voluminoase în birourile lor. Medicii au instalat şi o serie de coduri în panourile electronice amplasate în faţa camerelor pacienţilor, pentru a putea să acceseze instantaneu înregistrările medicale ale acestora.

Citește și: