Suedezii au inventat o cameră care poate vedea gazul metan în aer

Suedezii au inventat o cameră care poate vedea gazul metan în aer

După cum toată lumea știe, poți detecta gazul metan în aer doar după miros. Ei bine se pare că cercetătorii din Suedia au reușit să dezvolte un aparat care poate ajuta oamenii să vadă gazul metan în aer cu ochiul liber.

Gazul metan este unul dintre cei mai perculoși compuși chimici care poate afecta atmosfera Pământului. Totuși, acesta este relativ greu de depistat în natură și mai ales zonele pe unde acesta este eliminat prin scoarța pământului.

În acest sens, cercetătorii universităților Linköping și Stockholm au creat o cameră hiperspectrală care poate monitoriza gazul metan care iese la suprafață din adâncurile Pământului.

Aparatul poate fi folosit mai ales în timpul arderii gazului metan și poate monitoriza zonele pe unde acesta iese la suprafață, cum ar fi lacurile sau zone arabile. Prototipul existent este destul de greu, având 35kg și poate fotografia și filma imagini surprinse în spectrul invizibil de către ochiul uman.

Deși camere care pot vedea gazul metan deja există, camera cercetătorilor suedezi poate detecta compusul chimic mult mai ușor, având o sensibilitate mult mai mare decât cele existente de până acum.

Omenii de știință suedezi speră ca de acum să poată utiliza camera pentru crearea unor hărți unde emisiile de gaz metan sunt prezente. Evident ca acolo unde emisiile de gaz sunt mai puternice poate exista o sursă bogată ce poate fi exploatată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: