SUA și China vor derula exerciții de securitate comune, bazate pe ”jocuri tabletop”

SUA și China vor derula exerciții de securitate comune, bazate pe ”jocuri tabletop”

Dacă vi-i imaginați pe Obama și Xi Jinping împărțind o masă la un joc gen Coloniștii din Catan, să știți că nu sunteți departe de realitate…complet.

În limbajul de specialitate, jocuri ”tabletop” sau în engleză ”tabletop exercises”, înseamnă imitarea unor situații de urgență pe o platformă unde anumite ”unități” sau ”accesorii” pot fi mutate strategic pentru a contracara un inamic.

În cazul Americii și a Chinei, aceste exerciții sunt necesare pe cât sunt de inutile. Pare un paradox? Nu chiar. America și China încearcă să se hack-uiască una pe alta de ani de zile. După numeroase scandaluri și spargeri de conturi a unor importante figuri politice și corporații, America și China au ajuns până la urmă la un conses, și au decis să practice împreună o serie de simulări a unor atacuri cibernetice din partea unui inamic generic.

Conform Reuters primele discuții au avut loc în septembrie, iar următoarea rundă va urma în iunie.

Revenind la paradox, e clar de ce aceste exerciții sunt inutile și necesare în același timp. Simulările sunt inutile pentru că nici una din părți nu-și va demonstra capacitățile maxime de contracarare unei amenințări cibernetice, dar sunt necesare pentru că anumite metodologii vor putea fi studiate, chiar dacă nu vor reflecta întregul sistem de securitate din spatele lor.

E amuzant totuși cum acestea vor încerca să combată un inamic generic, când inamicul stă și joacă cu tine ”la masă.” De asemenea, e interesant de văzut care vor fi rezultatele acestor simulări, mai ales când vine vorba de repetatele incursiuni ale Chinei în diferitele instituții ale guvernului american.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: