SpaceX a făcut un anunț care ne ia pe toți prin surprindere

SpaceX a făcut un anunț care ne ia pe toți prin surprindere

Vicepreședintele SpaceX a făcut o declarație cel puțin surprinzătoare cu privire la viitoarea lansare în spațiu a uneia dintre rachetele companiei.

Acesta a declarat pentru Business Insider că este foarte posibil ca în viitoarele săptămâni se vor efectua o nouă lansare în spațiu. Asta înseamnă că la începutul lunii decembrie vom putea să vedem cum o rachetă SpaceX ia calea spațiului, mult mai devreme decât ne-am fi așteptat.

Surpriza este una de proporții în condițiile în care una dintre rachetele companiei s-a prăbușit chiar vara aceasta, iar oficialii SpaceX declarau că efectuează mai multe teste pentru ca tragedia să nu se repete. Așadar, să se întoarcă în spațiu atât de curând este cu adevărat o realizare.

Pentru a face o comparație, compania Orbital ATK nu a mai efectuat nici măcar o lansare de când una dintre rachetele companiei a explodat acum un an, în data de 28 octombrie 2014. Iar, un exemplu și mai elocvent este cel din cazul NASA, agenția spațială așteptând mai bine de doi ani după dezastrul din 2003 în care a fost implicată racheta Columbia, care s-a dezintegrat la intrarea în atmosferă, fiind uciși toți cei șapte membri ai echipajului.

După explozia rachetei celor de la SpaceX, compania nu doar că a identificat problema, dar au și reparat și actualizat întreaga flotă de rachete Falcon 9. Și mai impresionant este faptul că SpaceX încearcă să și aterizeze rachetele lansate. Chiar dacă au încercat să aterizeze două rachete anul acesta, nu au reușit.

O altă calitate a celor de la SpaceX este că aceștia folosesc tehnologii aerospațiale reciclate. Rachetele spațiale costă zeci de milioane de dolari pentru a fi construite, iar majoritatea sunt distruse după un singur zbor. SpaceX dorește să schimbe acest lucru și să recupereze părți ale rachetelor Falcon 9.

Deși alte companii precum Arianespace sau Blue Origin au propus astfel de abordări, SpaceX este prima care merge după zicala „fapte, nu vorbe”. Așadar, așteptăm cu nerăbdare lansarea ce va avea loc în curând.