Cărțile care ne-au făcut să pierdem timpul: 25 de ani de Solitaire

Cărțile care ne-au făcut să pierdem timpul: 25 de ani de Solitaire

Microsoft Solitaire, probabil cel mai jucat titlul din istoria jocurilor pentru PC, împlineşte astăzi 25 ani. În acest sfert de secol a ajuns cunoscut în calitate de joc care răpește timpul de muncă funcționarilor plictisiți.

Solitaire a fost lansat oficial pe 22 mai 1990, când a fost introdus Windows 3.0. De atunci a devenit emblematic pentru aproape toate versiunile Windows și va reveni pe cea mai nouă în acest an. Celebrul joc va fi sărbătorit de gigantul american cu un turneu menit să determine care este cel mai talentat jucător de Solitaire.

Desfăşurat mai întâi în rândul angajaţilor Microsoft, turneul de Solitaire va fi deschis şi pentru public în cursul lunii iunie, provocările urmând să fie lansate în cadrul pachetului Solitaire Collection. Participanţii îşi vor putea încerca talentul în modurile de joc FreeCell, Klondike, Spider, TriPeaks şi Pyramid, rezultatele obţinute fiind publicate apoi într-un clasament global.

Solitaire a fost inclus pentru prima oară în Windows în primăvara lui 1990, în ediția 3.0 a sistemului de operare, jocul în sine fiind dezvoltat de un intern pe nume Wes Cherry. Atunci, Microsoft spunea că Solitaire este gândit să-i facă pe oameni să se familiarizeze cu interfața grafică a sistemului de operare și mai ales cu mișcările de tip „drag and drop” cu mouse-ul.

Interesant e că Solitaire, care a ajuns să aibă cinci versiuni, nu a fost mereu prezent pe Windows, lipsind în versiunile 8 și 8.1. Va reveni pe Windows 10, la cererile insistente ale publicului.

 

Citește și: