Sistemele OS X nu sunt imune la amenințări de tip ransomware

Sistemele OS X nu sunt imune la  amenințări de tip ransomware

Un malware concept denumit Mabouia confirmă că sistemele OS X sunt vulnerabile la amenințări de tip ransomware, risc la care până acum erau expuse doar sistemele Windows.

Ajunsă pe mâini greșite, amenințarea Mabouia ar putea fi folosită pentru dezvoltarea unui crypto ransomware funcțional pentru dispozitivele cu sisteme de operare OS X. Atacurile de tip ransomware blocheaza accesul la computerul infectat prin criptarea fișierelor și solicită utilizatorului să plătească diferite sume de bani pentru a obține controlul asupra echipamentului.

Mabouia este o amenințare concept dezvoltată de cercetătorul brazilian în cibersecuritate Rafael Salema Marques cu obiectivul de a evidenţia faptul că sistemele OS X ale Apple, care au un nivel ridicat de securitate, nu sunt imune la ameninţări de tip ransomware. Cercetătorul a oferit Mabouia specialiștilor Symantec şi Apple pentru o analiză detaliată privind riscurile și impactul pe care o amenințare ransomware similară le-ar putea avea asupra sistemelor OS X.

Mabouia a fost detectat ca fiind un OSX. Ransomcrypt de către soluțiile de securitate Symantec, specialiștii companiei confirmând faptul că amenințarea este funcţională.

Mabouia este primul caz de cripto-ransomware bazat pe fişier pentru OS X, fiind un concept menit să demonstreze cât de ridicate sunt amenințările la care ar putea fi expuse calculatoarele cu aceste sisteme de operare. Sistemele OS X sunt considerate ca fiind printre cele mai sigure, numărul amenințărilor informatice create pentru acestea la nivel mondial până în prezent fiind redus.

Cu toate acestea, OS X a intrat deja în atenția atacatorilor informatici care au dezvoltat, spre exemplu, amenințări ransomware care să atace browserele acestor calculatoare. În 2013, cercetătorii Malwarebytes au descoperit o astfel de amenințare care urmărea să infecteze, prin intermediul unui website, computerele care foloseau browserul Safari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: