Sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto

Sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto
18:00 09.04.2015

Vreți să faceți o nouă achiziție și aveți nevoie de sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto? Am făcut un ghid pentru așa ceva.

Am alcătuit pentru voi o listă de sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto, deoarece atunci când vă hotărâți să faceți acest pas, este vorba de o investiție destul de mare, chiar și pentru cele mai ieftine aparate, așa că trebuie să fiți complet informați.

Există câteva sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto care sunt esențiale pentru alegerea pe care o faceți în funcție de nevoile și bugetul vostru. Pentru a înțelege mai bine diferențele între diferitele tipuri de aparate foto, vi le prezentăm detaliat mai jos.

Sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto – tipuri de aparate digitale

Primul din lista de sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto este să alegeți din start ce tip de aparat foto digital vreți să cumpărați. Ele sunt de patru feluri: sunt cele compacte, care de obicei sunt mai mici și mai ieftine, bridge, care sunt mai mari decât cele compact, dar au plajă de zoom mai mare, și sunt cele mirrorless, fie cu obiectiv interschimbabil, fie cu unul fix. În final, sunt cele DSLR cu un corp destul de mare, cu o gamă mai bogată de obiective și sunt cele mai scumpe de pe piață.

Sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto – ce înseamnă dimensiunea senzorului

În funcție de bugetul vostru, iată principalele sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto: un aparat compact are în general senzor mic și construcție prea puțin rezistentă șocurilor sau apei. În zona DSLR sunt aparate mai rezistente, cu senzor mai bun, dar și prețul este mai mare.

Mărimea senzorului contează când vine vorba de realizat fotografii în condiții de luminozitate scăzută. Cu cât este mai mare, cu atât captează mai multă lumină. Cele mai populare dintre cele mari sunt cele full frame, de mărimea unui cadru de film clasic de 35mm. Apoi, sunt cele crop APS-C și micro four thirds (acestea sunt populare în zona mirrorless). Există și aparate mirrorless cu senzor full frame, dar singurele disponibile sunt de la Sony.

Sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto – numărul de megapixeli

Unul dintre principalele sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto: nu luați ca prim criteriu de selectare al aparatului foto pe care îl cumpărați numărul de pixeli. Spre exemplu, cele mai bune ecrane din prezent au rezoluție 4K, adică de 8 megapixeli. Acesta este noul standard. Înainte era full HD, adică 2MP. Totuși, dacă vine vorba de printare, atunci cu cât ai mai mulți megapixeli, cu atât poți realiza printuri mai mari.

Pentru un utilizator obișnuit, un senzor de până în 20 de megapixeli va fi suficient în toate condițiile. Mai ales că cele mai multe imagini sunt distribuite online, nicidecum printate.

Sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto – zoom-ul și stabilizatorul de imagine

Un alt punct de pe lista de sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto este zoom-ul. Zoom-ul este optic și digital, iar cel din urmă doar taie din fotografie, pe când cel optic este important cu adevărat. Dacă luați un aparat cu zoom optic de peste 5x trebuie să vă asigurați că are și stabilizator de imagine. Acesta e integrat în obiectiv, în cele mai multe cazuri.

Stabilizatorul de imagine poate fi la rândul lui optic sau digital. Stabilizatorul digital este mai puțin folositor față de cel optic, deoarece doar prelucrează digital poza. Acesta încearcă doar să îmbunătățească imaginea prin setări înainte de fotografiere sau să potențeze calitatea după capturare. Cel optic este, din nou, cel dorit.

Sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto – ecranul LCD

Unul dintre ultimele sfaturi pentru cumpărarea unui aparat foto este cel privind ecranul LCD. Acest element este important, deoarece cu cât e mai mare rezoluția, cu atât e mai ușor să fie remarcate detaliile în poză după ce a fost realizată.

loading...