Serverele ți-ar putea încălzi locuința pe viitor: Cum este posibil acest lucru

Serverele ți-ar putea încălzi locuința pe viitor: Cum este posibil acest lucru

O companie mică din Olanda vrea să se folosească de căldura generată de servere pentru a încălzi locuințe.

Cele mai apreciate metode pentru încălzirea unei case în prezent sunt cele ecologice. Companii foarte cunoscute, precum Tesla, se concentrează pe acest sector, încercând să reducă dependența oamenilor de combustibilii fosili. După cum scrie și publicația Venture Beat, nu orice creație a omului trebuie să fie o problemă legată de energie. Unele aspecte extrem de importante ale societății ar putea reprezenta chiar soluții.

Serverele au fost responsabile pentru 1,5% din consumul total de energie în anul 2010, iar Nerdalize, o companie din Olanda vrea să le distribuie în diverse locuințe pentru a folosi căldura generată. Aceștia au produs un eRadiator care costă între 400 și 500 de euro cu tot cu instalare, având aproximativ aceleași dimensiuni precum un radiator standard. Posibilitatea respectivă a mai fost abordată în trecut într-o lucrarea realizată de către Microsoft în colaborarea cu o universitate din Statele Unite, iar unul dintre autorii acestei menționează unele dezavantaje importante.

În primul rând, serverele funcționează mai rapid dacă sunt toate prezente într-o cameră, iar răspândirea lor s-ar putea să dezavantajeze companiile. Nu trebuie ignorate nici potențialele probleme de securitate, care ar putea apărea în ciuda măsurilor implementate de olandezi. Unul dintre giganții care vor să implementeze o astfel de metodă de folosire a căldurii generate de servere este chiar Amazon, dar va mai dura ceva timp până când planurile vor fi puse în aplicare.

Citește și: