Schimbările climatice ne vor face din ce în ce mai săraci

Schimbările climatice ne vor face din ce în ce mai săraci

Planeta noastră devine din ce în ce mai fierbinte, iar acest lucru va afecta atât calitatea alimentelor, cât și economia mondială.

Schimbările climatice nu vor cruța pe nimeni. Deși țările sărace vor fi cele mai afectat, nici cele avansate nu vor avea un viitor prea plăcut. Un studiu publicat în revista Nature arată că încălzirea globală va afecta fiecare nivel al economiei, iar asta nu se va întâmpla în viitorul îndepărtat, așa cum consideră mulți optimiști.

Studiul, care este bazat pe date reale, adunate între anii 1960 și 2010, a comparat temperaturile anuale cu produsul intern brut al fiecărei țări, adică indicatorul care arată suna valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului. Autorii studiului au descoperit că fluctuațiile de temperatură sunt strâns corelate cu profiturile fiecărei țări. Media temperaturilor anuale, care faciliteză producția, este de 12.7 grade Celsius.

Desigur, țările cu un climat mai rece, precum cele din nordul Europei sunt mai avantajate, dar având în vedere că întreaga lume este deja destul de fierbinte, lucrurile nu arată prea bine.  Autorii studiului susțin că până în anul 2100, în cazul în care climatul va avea aceeași tendință de schimbare, economia mondială va scădea cu 23%.

Optimiștii cred că vor salva lumea datorită inovațiilor tehnologice. Se crede ca aerul condiționat va salva economia Americii de Sud, iar companiile din agricultură au început deja să creeze răsaduri rezistente la căldura excesivă. Autorii studiului sunt mai pesimiști și arată că din 1960 și până acum, nu s-au schimbat prea multe lucruri, chiar dacă s-au făcut multe inovații. Cât timp o țară a avut temperaturi mai ridicate, aceasta a avut și profituri mai mici.

O soluție eficientă pentru bunăstarea noastră pe Pământ ar fi reducerea emisiilor. Acesta ar fi cam singurul mod prin care viitorul ar suna promițător, iar industria auto, care se concentrează din ce în ce mai mult pe mașini electrice, și guvernele care încep să interzică accesul mașinilor în marile orașe, ar putea salva lumea de la sărăcie.

Citește și: