24 mart. 2015 | 15:24

Protejează-ți folderele cu parolă folosind o aplicație gratuită

TUTORIALE
Protejează-ți folderele cu parolă folosind o aplicație gratuită

Cu toții avem fișiere și foldere la care nu vrem să oferim acces altor utilizatori care folosesc calculatorul nostru. Ele pot fi fișiere de muncă ce conțin date confidențiale, fișiere personale care trebuie să rămână cât mai private, șamd.

Din păcate Windows nu-ți oferă unelte pentru protejarea folderelor cu parolă dar există aplicații care pot face asta, inclusiv unele gratuite, cum ar fi LocK-A-FoLdeR. Iată cum poți folosi această aplicație pentru a proteja accesul la folderele tale private, folosind o parolă setată de tine:

Descarcă și instalează LocK-A-FoLdeR

Mergi aici și descarcă aplicația LocK-A-FoLdeR. Aceasta are și o versiune pe 64 de biți pentru sistemele de operare pe 64 de biți. Descarcă versiunea dorită și apoi instaleaz-o.

Procedura de instalare este simplă și tot ce trebuie să faci este să urmezi pașii din expertul de instalare. Din fericire, LocK-A-FoLdeR este o aplicație open source, ce nu-ți va instala toolbar-uri și alte aplicații nedorite. Poți trece rapid prin ghidul de instalare, fără griji sau probleme.

LocK-A-FoLdeR

Cum blochezi accesul la foldere, folosind o parolă

Când pornești LocK-A-FoLdeR pentru prima dată, ești rugat să setezi o parolă. Folosește o parolă mai lungă, care nu este ușor de ghicit. După ce o introduci, apasă OK.

LocK-A-FoLdeR

După aceea ești rugat să o introduci încă odată, pentru a confirma parola. Tasteaz-o din nou și dă clic pe OK.

LocK-A-FoLdeR

Acum se deschide interfața principală a aplicației, unde poți bloca accesul la foldere, folosind parola setată mai devreme.

LocK-A-FoLdeR

Apasă Lock A Folder (Încuie FoldeR)  și apoi selectează folderul la care vrei să blochezi accesul fără parolă. După aceea, dă click pe OK.

LocK-A-FoLdeR

Folderul este adăugat în lista de foldere protejate cu parolă.

LocK-A-FoLdeR

Repetă această procedură pentru toate folderele pe care vrei să le protejezi cu parolă. Când ai terminat, poți închide aplicația.

Folderele protejate vor fi ascunse și nu vor putea fi vizionate în Windows Explorer ori File Explorer decât dacă le-ați setat să afișeze fișierele ascunse. În această situație, folderele protejate vor avea un lacăt drept icoană și nu vor putea fi accesate decât dacă sunt deblocate din aplicația LocK-A-FoLdeR, folosind parola setată mai devreme.

LocK-A-FoLdeR

Cum deblochezi accesul la folderele parolate

Pentru a accesa folderele protejate, pornește aplicația LocK-A-FoLdeR și introdu parola. Selectează folderul pe care vrei să-l deblochezi și apasă UnLock selected Folder (Deblochează folderul selectat).

LocK-A-FoLdeR

Acum poți lucra cu folderul respectiv în mod normal. Când vrei să-l blochezi din nou, repetă procedura din secțiunea precedentă.

Alte programe pentru protejarea folderelor cu parolă

Deși pe internet se găsesc multe aplicații care promit că te pot ajuta să blochezi orice folder cu parolă, puține dintre ele merg bine și, și mai puține aplicații sunt gratuite. Echipa 7tutoriale.ro a testat câteva zeci de astfel de aplicații și au compilat o listă cu cele mai bune opțiuni, LocK-A-FoLdeR fiind una dintre ele. Dacă vrei să afli despre alte aplicații de acest gen care merită încercate, citește acest articol: 5 Instrumente pentru protejarea cu parolă a folderelor în Windows.