07 sept. 2015 | 15:04

Palette este gadgetul de care ai nevoie dacă faci editare foto sau video [FOTO]

ACTUALITATE
Palette este gadgetul de care ai nevoie dacă faci editare foto sau video [FOTO]

Când vine vorba despre editarea foto, video sau audio, mouse-ul și tastatura sunt sfânte. Rareori vei vedea un profesionist lucrând cu trackpad-ul de la laptop, sau fără să folosească scurtăturile din tastatură. Totuși, cum ar fi să elimini complet din ecuație aceste periferice, cel puțin pentru comenzile rapide care pot fi automatizate cu ușurință? La IFA 2015 am descoperit un gadget modular care face exact acest lucru.

Sunt utilizator de Photoshop și Adobe Premiere la nivel mediu. Poate că aș reuși să fac treabă mai bună și mai rapidă în aceste programe dacă aș reuși să memorez, odată pentru totdeauna, toate acțiunile rapide care se fac prin combinații de taste. Shift + C + L și click dreapta și, hopa, am greșit tasta și am pierdut tot proiectul.

Când am dat peste Palette în cadrul IFA 2015, mi-am dat seama că este un gadget pe care atât amatorii cât și profesioniștii care se ocupă cu editarea îl vor aprecia.

Este un dispozitiv de mici dimensiuni, alcătuit din mai multe module care funcționează individual și care pot fi programate după bunul plac.

Modulul principal funcționează precum creierul întregului ansamblu și se conectează la laptop sau PC printr-un cablu USB. De el se prind, magnetic, alte module care pot fi butoane care se apasă, se învârt sau se glisează.

Fiecare astfel de buton este configurat cu ușurință din software-ul special și este foarte ușor de folosit. De exemplu, să spunem că vrei să învârți unul dintre ele pentru a crește sau a micșora contrastul în LightRoom – nimic mai simplu. Sau poți seta glisorul să îți reducă coloana sonoră în Adobe Premiere, de exemplu.

Palette este compatibil cu majoritatea programelor Adobe, dar funcționeză și cu Final Cut sau poate fi chiar transformat în controller pentru jocuri, dacă vă plac titlurile de tip arcade sau cele cu bătăi.

Când vine vorba de preț, s-ar putea să vă mai pierdeți din entuziasm. Un set cu o unitate centrală, două butoane pentru apăsat, două glisoare și două butoane de învârtit costă 300 de dolari, iar butoanele individuale costă între 29 și 49 de dolari. Găsiți Palette aici.