Pachete de țigări și cutii de chibrituri mascau aparatele de spionat din Războiul Rece

Războiul Rece a fost probabil perioada de aur a spionajului mondial. În acea perioadă agenții secreți fotografiau documente și persoane în public folosind iluzia celor mai banale obiecte din jurul nostru.

Recent însă, compania de licitații britanică Bonhams a scos la vănzare o serie de aparate de filmat și fotografiat din Războiul Rece și chiar mai vechi, ce luau forma unor pachete de țigări, ceasuri de buzunar, sau chiar cărți. Scoase parcă din filmele cu spioni, aceste aparate au existat în realitate și nu puține au o frumusețe aparte.

Cele mai atrăgătoare erau aparatele de fotografiat micronice, care luau forma unor inele de aur sau ceasuri. Pe lângă acestea sunt și numărul mare de camere sub forma unui pistol. Deși poate v-ați întreba de ce ar umbla cineva cu o cameră sub forma unei arme, merită de menționat ca mulți dintre purtătorii unor astfel de camere erau spioni militari. Pentru a putea filma și fotografia desfășurarea unei garnizoane, pistolul de la brâu era singurul obiect la vedere care nu atrăgea atenția.

Multe dintre aceste obiecte sunt extrem de vechi, de la începutul secolului XX și chiar dinainte. Faptul ca existau aparate de fotografiat de mărimea unui ceas în anul 1886 nu le face nimic mai mult decât adevărate opere de artă, de o raritate extremă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: