Oamenii Bucureștiului fotografiat de Willy Pragher au un farmec cuceritor [FOTO]

Oamenii Bucureștiului fotografiat de Willy Pragher au un farmec cuceritor [FOTO]

Bucureștiul din perioada interbelică este învăluit într-un farmec aparte pe care Willy Pragher l-a surprins într-o colecție impresionantă de fotografii.

Fotograful Wilhelm Alexander Pragher s-a născut în Berlin, într-o familie înstărită, iar de români a ajuns să fie cunoscut prin colecția sa care cuprinde aproximativ 12.000 de fotografii făcute în România. Fotografiile sale sunt dintr-o vreme în care puțini oameni documentau străzile orașelor și viața de zi cu zi a oamenilor.

În 1924, când abia împlinise 16 ani, şi-a descoperit vocaţia de fotograf, deloc curriculară. Înarmat cu aparatul de fotografiat al tatălui său, a imortalizat peisaje din Bucegi, Sinaia şi Predeal ca pe nişte „impresii româneşti” şi le-a adunat în broşura „Amintiri din vara anului 1924”, publicată fără probleme de ordin financiar.

Patru ani mai târziu îşi convinge părinţii să-i cumpere un aparat Zeiss. Prin 1939, cu ajutorul tatălui, a obţinut funcţia de grafician şi fotograf publicitar al Societăţii Româneşti de Distribuire a Combustibilului OSIN şi a plecat repede în România. A imortalizat România Mare în aproximativ 12.000 de fotografii, realizare unică în domeniile fotografiei, turismului, propagandei şi artei pe aceste meleaguri.

[readmore]

Această comoară este conservată la Freiburg. Tot acolo sunt păstrate 400.000 fotografii, 110.000 pozitive pe hârtie, 6.000 negative pe sticlă şi 27.000 diapozitive, la vremea aceea constituind cea mai amplă operă a unui fotograf. Acum, munca lui Pragher poate fi văzută pe Facebook.

Citește și:
Etichete: