Poți uita de iluzia rochiei: Aceste fotografii te fac să vezi culori acolo unde nu există [FOTO]

Poți uita de iluzia rochiei: Aceste fotografii te fac să vezi culori acolo unde nu există [FOTO]

Cu siguranță vă amintiți de rochia care a generat o întreagă isterie legată de culorile ei. O parte dintre oameni o vedeau în alb și albastru, iar cealaltă parte în alb și auriu. 

Totuși, în cazul acesta, iluzia optică era temporară. Există un truc care are un efect de durată, numit McCollough. Tot ce ai de făcut este să te uiți la imagini cu linii verticale și orizontale, ceea ce te va face să percepi negrul și albul ca verde și roșu timp de trei luni și jumătate.

Efectul a fost descoperit în 1965 de Celeste McCollough Howard, psiholog american. Pentru a avea efect, trebuie să te uiți timp de trei minute în centrul unei imagini în alb și negru, compusă din linii verticale și orizontale. Apoi, trebuie să te muți cu holbatul la un pătrat din dungi roșii și negre, iar abia după aceea vei observa un efect de schimbare a culorilor liniilor. În final, întoarce-te la imaginea originală, cu linii albe și negre. Ar trebui să le vezi în roșu și verde, potrivit Daily Mail.

Cu cât te uiți mai mult la imaginea inițială, cu cât va fi mai pronunțat efectul. Spre deosebire de alte iluzii, cea mai bizară caracteristică a acesteia e faptul că efectul poate dura luni întregi, potrivit lui McCollough. Totuși, nu ai de ce să te temi. Iluzia este reversibilă. Tot ce ai de făcut este să privești imaginile originale jumătate din cât le-ai privit inițial, dar rotite la 90 de grade în sensul opus acelor de ceasornic.

Există mai multe teorii legate de funcționarea acestui truc. Prima ar fi că imaginile colorate îți fac cortexul vizual să perceapă culoarea în proximitatea marginilor drepte. Conform altei teorii, creierul corectează culorile după ce se „holbează” la imagini în alb-negru o perioadă îndelungată, și compensează prin adăugarea culorii acolo unde nu a fost inițial. Oricare ar fi explicația, cu siguranță efectul e foarte interesant.

Pasul 1

Privește în centrul acestei imagini mai mult de un minut.

iluzie- foto 1

Pasul 2

Privește aproximativ trei minute în centrul acestei imagini.

iluzie- foto 2

Pasul 3

Uită-te, din nou, la imaginea în alb și negru. Ar trebui să vezi secțiunile verticale într-o nuanță de roșu, iar pe cele orizontale în verde. Efectul este mai puternic în funcție de cât de mult privești primele două imagini.

Pasul 4

Pentru a inversa procesul, privește imaginea de mai jos aproximativ jumătate din timpul pe care l-ai petrecut privind primele două imagini.

iluzie foto 3

Iluzia optică este explicată și în clipul de mai jos:

Citește și:
Etichete: